De overstromingen in Europa door zware regenval die boven gebieden bleef hangen in ons eigen land en buurlanden is net achter de rug. Overstromingen in Azië zijn te groot voor woorden. Mijn hart gaat uit naar alle getroffen landen, mensen, dieren en naar de Natuur zelf.
Wat een ravage! Wat een ellende. Wat een verdriet. Wat een gemis.
Extreem hoge temperaturen, droogte en daardoor bosbranden in het westen van de Verenigde Staten en nu eveneens langs de Zuid Europese landen. Vreselijk zoals die branden woeden. Ik steek kaarsjes( mij bewust dat ook dat vuur is) aan en bid dat er korte heftige regenbuien moge 🙏 vallen boven overal waar het nodig is- opdat de bosbranden geblust moge worden.
In Brazilië vriest het en in Groenland is er veel ijs afgebroken en gesmolten. Het zeewater stijgt erdoor. Bij 6 meter waterverhoging ligt een groot deel van Nederland onder water. Dan helpt het niet meer in ons landje onder de zeespiegel om spullen op zolder te hebben voor het geval dat ...?
Ik kies ervoor om doemdenken te vervangen door constructief denken. Maar toch ...iedereen zal zich nu toch wel bewust zijn van het feit dat de Klimaatverandering in volle omvang is? Ondertussen is er tevens de Covid19 pandemie die tonnen milieuonvriendelijk afval met zich meebrengt.
Kortgeleden was het zwarte zaterdag in Frankrijk, files van 1000 kilometer. Files vol Co2 uitstotende auto’s. Auto’s vol mensen die na 1,5 jaar Corona restricties voorzien van de benodigde Corona inentingsbewijzen, testbewijzen en Corona herstel bewijs het natte Noord Europa ontvluchtten om van de zon in Zuid Europa te genieten. Van de warmte. Daar waar de bosbranden woeden. 🤔
De vier elementen aarde, water, lucht en vuur zijn met zijn vieren momenteel extreem bezig op Aarde. Zware regenval, heftige winden, overstromingen, onweer, droogte, branden, smelten, koude, vriezen, hagelstenen ter grootte van pingpongballen. Het is veel. De Aarde die zo veel gaf. De Aarde waarvan zoveel is genomen vanuit een vorm vanzelfsprekendheid, geeft respons.
Moge in ieder geval de elementen in ons in harmonie zijn om op een wijze manier met deze extreme weersomstandigheden en natuurrampen te leren omgaan. Kunnen we nog iets voorkomen? Het vuur in onszelf iets temperen? Harmonieuze verstandhoudingen.
Hier in Nederland is de temperatuur op dit moment van schrijven rustig, 20 graden overdag, weinig wind en af en toe verwachte en ook onverwachte 5 minuten durende hoosbuien alsof er een kraan vol wordt opengedraaid waardoor tuin en straat daarna kort net niet blank staan, de rioolputten en het riool werken goed. Nog wel. In Limburg- waar veel watersnood was en de gevolgen hevig- zijn dit soort regenbuien een ramp erbij.
Vandaag klimaatbespreking. Code rood. De aarde reageert op ons nemen, ons misbruik.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ik weet ook niet wat nog te doen, behalve mijn tuin groen houden. Slechts 1/3 betegeld te hebben, Niet iedereen heeft een tuin. Laat ik mijn best blijven doen om zover als het in mijn vermogen ligt om bewust en zuinig om te zijn met water, gas en electriciteit.
Constructief denken, zoals
in de badkamer
Zelf gebruik ik dagelijks minder water bij het mij wassen aan de wastafel. Stop erin of klein teiltje. Een paar keer per week maximaal 3- 5 minuten douchen van warm lauw tot bijna koud en ondertussen vang ik het water in een teil. Dit water hergebruik ik door steeds een kleine emmer te vullen om de wc mee door te spoelen. Dit scheelt veel schoon (drink) water. Douchewater kan ook hergebruikt worden om de badkamervloer mee te schrobben.
Ik ben mij nog aan het aanleren om consequent de kraan dicht te draaien bij het tandenpoetsen na eerst alleen een bekertje water ervoor open te draaien. Nog steeds is stromend water uit een kraan geen vanzelfsprekendheid.
In de keuken is een manier om zuinig met water en gas te zijn door de warmwaterknop nauwelijks te gebruiken, doch om wanneer ik water voor thee of koffie zet een volle waterkokerkan op te warmen en dat wat ik niet gebruik in een grote thermoskan te doen en op te sparen om er later de afwas mee te doen.
Hooikist
Als ik eenpansgerechten of voor een paar dagen soep bereid dan breng ik het gerecht aan de kook( deels met behulp van kokend water uit de waterkoker) op het gasfornuis en doe na een paar tellen koken pan en al in mijn hooikist. Daar kan het gerecht garen zonder te verbranden of droog te koken. Kost niets extra’s.
Zelf heb ik als hooikist een oude koelbox met onderin een kussensloop gevuld met hooi. Aan weerszijden een kussen met aquariumwatten, daar tussen in zet ik de pan met daarop nog een klein kussentje plus de deksel. Uur of langer laten garen. Smaken doet het altijd. Mijn moeder gebruikte het bed- holletje maken door de dekens tegen de pan op te duwen- als hooikist 😊. Rijst altijd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikist
In de tuin heb ik bakken, emmers en een grote cementbak staan om water op te vangen voor vogels en de potplanten. Kleine en grote doppen gevuld met water staan her en der verspreid voor de vliegenden of kruipenden opdat zij kunnen drinken zonder verdrinkingsdood .
Zuinig zijn met schoon water gaf mijn moeder mij al mee. Mijn moeder wist so wie so hoe duurzaam te leven. Zuinig met alles omgaan werd mij met de paplepel ingegeven, dus om te zeggen dat de oudere generatie niet aan duurzaamheid deed ...!?
Een auto heb ik niet meer. Dus loop ik veel en fiets in huis op van die pedalen,
Kleding koop ik zelden. Schoenen wel ieder jaar of om het jaar een paar. Ben een buitenmens en geen stadsmens. Met vakantie ga ik niet. Wel heb ik nog steeds verfspuitbussen, als die op zijn dan alleen acryl verf uit een tube. Echter, ik schilder weinig. Een moestuintje heb ik nog niet, al heb ik een groene tuin dan toch heb ik er de vingers niet voor, wel staat er een appelboompje in de tuin. Dit jaar met zes appels.
Als het weer kouder wordt, kleed ik mij warmer. De thermostaat zet ik op hooguit 18 graden. Als er bezoek is dan gaat hij naar 20-21 graden.
Mijn afval scheidt ik al jaren. Al jaren hebben we in deze gemeente een gft klikt. Een klikt voor blikjes en een kliko voor papier. Voor het restafval is er een restafval ondergrondse container en 1 x per 14 dagen staat er een mobiele milieustraat in het dorp. Ideaal voor kapotte lampen, batterijen of wat dan ook.
Nou, ik vind dat ik best mijn best doe. Als het winter wordt doe ik alleen in het weekend savonds meer lampen aan. Verder is 1 lamp voldoende. De dag begin ik dan wel met een hele felle lamp bij de eettafel.
Wie heeft er nog tips voor het gewone huishouden? (Voor wie nog een woning heeft☺️? )
Onmisbaar
Een zuurstofschenkend, verkoelend, verkwikkend , schaduwrijk, rustgevend bos vól biodiversiteit.
24 augustus 2021
Video van de Nos met uitleg over de Crisis die de Klimaatverandering is https://nos.nl/l/2390215
Geen opmerkingen:
Een reactie posten