Powered By Blogger

zondag 28 januari 2024

6.2024 Ouder worden en de was

 Ouder worden, eum… zijn. Fysieke beperkingen hebben die versterkt worden door pijn.. PIJN.

Ouder zijn is voor mij onder andere dat de was blijft hangen. Willen bewegen, in beweging moeten blijven. Maar toch luisteren naar de pijn. Niet anders dan kalm aan kunnen doen. 


Schuifel de schuifel, strompel de strompel. Traag als een schildpad of een slak.


Vandaag zag ik mijn was hangen. Droog en klaar om gevouwen (of gestreken ) en opgeborgen te worden in de hangkast, in andere kast op en een plank. Het ondergoed op drie verschillende plekken in de badkamer. Veel handelingen. Veel stappen. Een paar maanden terug dacht ik nog: een strek, rek, buig, draai, loop, rek enzovoort oefening. Prima op weg naar 10000 stappen. 


Vandaag…al die verschillende plekken voor de verschillende kledingstukken. Stap stap, draai, buk, rek, pak, stap stap, draai enz. Wandelstok in andere hand. Pijnstiller ingenomen  die niet veel meer doet. Dus …op weg naar een operatie?Veel om aan te denken. Veel te regelen.

 

Vandaag begreep ik waarom er ouderen zijn die hun gewassen kleding laten hangen aan het wasrek.Daardoor lijkt het wél alsof je steeds hetzelfde draagt. Terwijl je het tóch wast.


Conclusie: vandaag heb ik voorlopig voor het laatst  gewassen  en droge kleding terug op hun verschillende plekken gelegd. Ik laat het voortaan aan het droogrek hangen. Een set kleding bij elkaar. Steeds hetzelfde aan.

Van bh  -behalve slipjes- tot bovenkleding en -vooral- een joggingbroek bij elkaar.  


Vooral bij pijn dient inspiratie en daardoor iets  gemak deze steeds trager wordende mens die zich sterk bewust is dat ze vol in de greep van de vergankelijkheid vertoeft waar ze in een eeuwig hier en nu leeft. 

Accepteren. Ook dat ik totaal oninteressante schrijfsels eruit laat ? Na ja, ik laat los.


Accepteren is  een vorm van loslaten.


Geen huis, geen wasrek, geen schone kleding en nog meer niet, dát is pas erg.


Dank je wel heupen, benen en voeten voor dat wat jullie altijd moeiteloos deden. 

Dank je wel dat jullie toch nog iets vooruitkomen. 

Ik leg mijn hand op mijn hart en zeg: dank je wel hart, dank je wel brein, dank je wel lichaam. Vroeger was je voor mij vanzelfsprekend. Tegenwoordig doe ik mijn best om beter naar je te luisteren en geen tiran voor je te zijn. Een hernieuwde balans is nodig. Ouderenzorg aan mijzelf geven. 🥰🤗🥳


Amen in de gloriahalleluja zou Bloem 🌷zeggen.










5.2024 Mijn huisgenoten/ zielemaatjes

 Ochtends kom je de slaapkamer binnen, je springt op bed en je nestelt je spinnend in de holte van mijn knieën wanneer ik nog niet beweeg en niets zeg. Langzaam wordt ik wakker, rek mij uit, ik kom overeind, slaperig zeg ik “goedemorgen, Jaydee,”je komt naar mij toe, nestel je in mijn armen, ik druk je stevig tegen mij aan. Beide krijgen we een dosis dopamine van dit onmisbare gekroel.

13 jaar ben je bijna. Ben je mijn laatste poezebeestje? 



Je volgt mij in huis, tuin en deels ook buiten. Je wacht mij op bij thuiskomst. Je staart naar mij als je iets wilt en ik weet precies wat. We zijn elkaars gezelschap samen met de huisvlieg en met onze laatst overgebleven vis, een pleco algeneter, Linda, van bijna 23 jaar. Dát is heel oud. We houden van muziek. 

Een dansende algeneter. Mijn hand gaat langs het aquariumglas, ze volgt sierlijk als een ballerina. Haar zijvinnen lijken op een tutu. Als ze een dolfijn zou zijn dan was er begrip van mensen. . Dieren, hoe groot of klein ook hebben gevoel en …zijn  muziek  en tevens non verbale communicatie. Zielsverwanten. Er zijn geen woorden voor.



Linda vin aan vin met haar jaren geleden overleden maatje Sanne
( het aquarium was troebel omdat het net schoongemaakt was)

Jaydee 3jaar jong  met de destijds nog levende 12 jaar oude sluierstaart Joy. Ze speelden met elkaar. Joy overleed 🥲op de dag dat ik 65 jaar werd. Dat is zoefff -op dit moment van schrijven- al 11 jaar geleden. Echter, ik denk niet in tijd want ik voel de tijdloosheid van het al bewustzijn.
Toen Jaydee jonger was liep ze ver met mij mee. Zelf lukt ver lopen mij momenteel niet meer. 

Jonge Jaydee


Twee ouwetjes/ bejaarden🥳 in 2023



 Mijn dieren en ik  zijn elkaars huisgenoten. We brengen elkaar in beweging. 


Ik voel mij dankbaar. Echter, vele huisdieren overleefde ik. 

Dát vind ik het moeilijke. 


Zijn zij de laatsten? Het aquarium wordt te zwaar voor mij om te onderhouden, vooral  door de veelheid van slakkies die op mysterieuze wijze steeds weer ontstaan. Als Linda is overleden dan is het klaar. Geen geklater van water meer in de woonkamer. Nu gelukkig nog wel. En Jaydee? Moge ze nog lang en zo gezond mogelijk bij mij blijven. En ik bij hen.








zondag 14 januari 2024

4.2024 zit ouder worden tussen mijn oren?

Zit ouderworden tussen mijn oren? Ja en nee. Al is mijn lichaam pijnlijk en doet mij dit geestelijk oud voelen, dan toch huist er nog steeds een geest met levendige energie in mij. Een energie waarmee ik alle kanten op kan.  Gedeprimeerd of optimistisch? Het is als een lopende band waar je kunt kiezen tussen de gerechten? Waar voed ik mij vandaag mee? Soms is dat kiezen verrekte zwaar en dan voel ik de zwaarte van mijn ouder wordende lichaam en dan voelt mijn geest stokoud aan. Dan neemt de energie donker niet te tillen of licht het van mij over. Dan worden de gedachten somberder en is het leven te zwaar voor mij. Terwijl er velen zijn die het nog veel zwaarder hebben. Ik heb niets te klagen! Dankbaar ben ik voor mijn zegeningen. Ik zie ze allemaal. Hooggevoeligheid, tja, dát kan ik soms nog steeds verfoeien, doch het schenkt mij tevens veel. Schoonheid zien in de Natuur en in wat en wie dan ook. Echter … soms het TE veel narigheid van een ander zien en voelen is pittig om te absorberen. Vroeger in mijn werkend leven kon ik daar beter mee omgaan De ellende van de wereld komt- tegenwoordig alleen nog via de Nos app- als via voelhorentjes bij mij binnen. TE erg. Soms is het niet te absorberen.Vooral omdat jij, ik, wij allemaal de misère van de zijlijn aanzien als onbegrijpbare horrorfilms. 


Doch … daarom juist ….


Dankbaar  …voor het steeds weer opnieuw geboren worden/ ontwaken worden in een nieuwe dag met nieuwe inzichten. Iedere dag is als een geboorte waarin ik in een land wakker word waar ik kan en mág kiezen om wat van mijn leven te maken. Keer op keer op keer weer! Een simpel leven 🫶.

Soms is dat kiezen zo moeilijk, dan wil ik niet meer. Ook dat is mens zijn. 


Gisteren voelde ik mij  steeds ouder en  eenzamer worden. Echter, op dit moment van schrijven is er weer het één-saam met mijzelf gevoel en daardoor met anderen. 


Verbondenheid is! 


Wel heb vandaag  me-time nodig.


❤️

3.2024 Niets is vanzelfsprekend

 Niets is vanzelfsprekend, daar is ze zich bewust van en dankbaar voor de nachtrust die ze heeft kunnen doorbrengen  in haar comfortabele bed dommelt ze nog na.

Dankbaar ook dat ze in een land leeft waar ziekenhuizen zijn en waar de mogelijkheid is om wat voor prothese dan ook te krijgen, vergoedt door een zorgverzekering.

Dankbaar is ze dat ze rustig op bed kan zitten schrijven en … tobben.

Dankbaar voor de vrijheid van keuzes maken en beslissingen te kunnen en mogen nemen, is ze dat ook?


Haar poezebeestje springt op bed voor het dagelijkse ochtenditueel kroelen. Ze houdt het diertje stevig en warm tegen zich aan.”hoi Jay, hoe moet het nou verder? Stel, dat ik voor een operatie kies. Gisteren koos ik ervoor. Het revalideren duurt lang. Hoe en wat met jou? Hoe zijn de x foto’s?. Wil ik het weten? Zit ik straks weer in de mallemolen van het dagelijkse snelle leven van werkenden. Ben nu al overprikkeld. “ Spinnend laat haar poezebeest zich even stevig vasthouden, wringt zich dan uit haar armen en raced de zoldertrap op, waar ze op de trede- die nog met zichtbaar is vanuit haar bed -zich omdraait:” kom nou, kom nou spelen op zolder.” 


De vrouw zegt “kom op” tegen zichzelf, zwiept haar benen uit bed, zit op de rand en doet haar eerste ochtendoefeningen. Ondertussen is haar gezelschapsdier van zolder naar beneden geroetsht. Het duurde haar te lang voordat het vrouwtje eindelijk eens naar boven was geklommen. Naar het atelier waar de verf is opgedroogd en canvasdoeken aan beide kanten beschilderd zijn met een diversiteit aan gevoelsuitingen.


De vrouw en de kat vonden het fijn om na het ochtendritueel kroelen op de zolder met een balletje, een kattenhengel  te spelen of de vrouw liet het laserlampje schijnen in de hoeken tussen en naast waar rijen schilderachtigheden al tijden staan te staan. Het kastje met Franse  kinderboeken- boeken die ze van haar vader kreeg in de jaren waarin ze in  pleeggezinnen verbleef - staat er nog steeds. Destijds had ze geen kat, doch deze boeken. Ze waren haar gezelschap. In bijna elk boek staat een handgeschreven opdracht van haar vader. Lieve Pap, dank je wel. Afijn, vandaag lukt het haar niet om de zoldertrap te beklimmen? Dat lukt al een poos niet meer zonder haar heupen en knieën te forceren. Het atelier voelt opeens als een appendix die bij een ander leven lijkt te horen. Uit een andere tijd van een andere zelf. Ooit was ze dat?  Oh, drama queen in action? Ze doet haar ogen dicht en visualiseert een leeg canvasdoek waar ze- als een kind- een keur aan kleuren op spuit en een blijmoedige aanblik laat ontstaan. 


Maar ja, het denken neemt wederom de overhand. Hier en nu was ze aan het tobben over wel of niet sterkere pijnmedicatie willen hebben. De dokter gaf het niet, eerst weer eens x foto’s laten maken en ergens is ze er blij toe. Want dan kom je in de verslavende pijnstillers. Haar huisarts begon wél over een heupprothese, maar de vrouw kapte het gelijk af. Geen gesnij meer in haar lijf en ook om andere redenen.  In gedachten pakt ze een ander leeg canvas die opeens als in een winkeltje in de geest op voorraad zijn, grijpt achter elkaar tubes verf en kwakt klodders verf op het doek. Hm, ze kan er om grijnzen. Dit! Deze manier van schilderen is eveneens een fijne manier om zich te drukken. Geen jarenlange dagboekschrijverij, geen lange e-mails naar een praktijkondersteuntser en geen daadwerkelijke canvasdoeken volschikderen.  Hoe gaat het verder? Met haar atelier dat een stilleven is geworden, het geeft haar rust dat het er nog kan zijn, mag zijn mét het kastje met boeken uit haar jeugd. Indien iemand het graag zou willen hebben in zijn geheel dan zou ze het kastje in zijn geheel weg kunnen geven? Maar ja, wie leest er Franse jeugdboeken uit de jaren’60? En dan die hoeveelheid schilderachtigheden? Zoveel. Stel, dat ze opeens de pijp uit gaat dan zitten haar kinderen er mee opgescheept. Naar de mobiele milieustraat ermee? Nee, 1 x heeft ze een drie schilderachtigheden naar het grof vuil gebracht. Ze ziet nog die drie kleurrijke triplexplaten tussen het afval. Ze voelt weer de  buikpijn die ontstond.

Nee, dát gaat ze niet meer doen, trouwens ze heeft geen auto meer. Op en aan haar rollator kan veel, doch schilderachtigheden naar de mobiele milieustraat brengen? Is letterlijk en figuurlijk te veel.

Nee. Voelt naar. Net als dagboeken verbranden. 

Doch wellicht schilderachtigheden aan een rommelmarkt aanbieden? Wellicht is dát een optie om de zolder leeg te krijgen?

Pfffff … nu zit ze wel over veel te tobben. Nou ja, ze vergeet er even de pijn door, waardoor het lopen steeds moeizamer is geworden. Straks tóch oefeningen doen.


Oh, poezebeest gluurt weer door de opening van de deur. Ze hebben oogcontact en huppetee poezebeest roffelt wederom de zoldertrap op. Naar het atelier. De vrouw pakt snel het laserlampje en klimt-zichzelf omhoog hijsend -de trap op. “ joehoee, ik ko-om .”

zaterdag 13 januari 2024

2.2024 Gedeprimeerd

  

Een zwaarte perst  zich om haar heen samen. Het drukt op haar. Ze stopt met over dit gedeprimeerd voelen na te denken. Geen zin in nadenken. Geen puf om keuzes te maken die motiveren.  Ze voelt zich afschuwelijk. Ze houdt meestal van Stilte. Toch is vandaag zo’n dag dat de Stilte oorverdovend is. De buren wederzijds lijken ook in dezelfde Stilte gevangen te zitten. Geen geluid van achter de muren te horen. Je hebt van die dagen dat één-saamheid met zichzelf is vervangen door een afgrijselijke dis-connectie met zichzelf en de wereld om zich. Resultaat een zo’n eenzaam voltooid leven emotie en tevens113 gevoel, maar ook weer niet. Vooral dat laatste niet! Voltooid Leven? Ja of nee?  Door haar traagheid lukt het nauwelijks om te schrijven, schilderen of speksteen te bewerken.


Ze kan letterlijk en figuurlijk niet vooruit. Zo’n vreselijke pijn met lopen. Het overheerst alles En … alles wat ze doet kost veel moeite. . Naar de dokter geweest , dubbelconsult van 10 minuten, voor sterkere pijnstillers. Niet gekregen.Eerst weer foto’s laten maken. Oké dan, vervoer regelen en naar het ziekenhuis. Ze voelt zich overprikkeld. Te kort geslapen. Op de Röntgenafdeling is het gelukkig rustig. Een zeer begripvolle radioloog zonder haast. Wel ging hij de uitslag gelijk doorsturen naar haar huisarts. Ze kon diezelfde middag nog bellen. Niet gedaan. Het is haar te veel. Jaja ze weet heus wel dat er ergere dingen zijn. Even pas op de plaats. De hele decembermaand was pittig. Wederom met  Kerst een spoedopname  van een dierbare. 

De andere dierbare heeft ook iets onder de leden. Kortom. Even diep doorademen, het volgende moment in.


Al maakte ze nog zulke opbouwende keuzes vandaag, dat kloterige gedéprimeerde gevoel heeft haar in de greep.


Ze probeerde het. Een schrijfsel publiceren? Te lang, maar ja…beter het toch te publiceren voordat ze de pijp uitgaat. Ze voelt zich als een beschreven stuk papier wat in elkaar gefrommeld werd en in een prullenbak is gegooid. Door haar eigen gedachtenwereld? Ze weet het niet. Ze weet niet veel. Ze twijfelt vandaag aan zoveel. Jawel ze heeft zelfcompassie. Dan nog gaat het niet lekker. Accepteren is loslaten. Doorademen.


Ze strompelt weer naar de wc. Ze plast wat af. Hoe zal het verder gaan met lopen? Ze is trager dan traag, terwijl de buitenwereld sneller en haastiger lijkt te gaan. Hoe zal het verder gaan met haar leven?  Haar leven als bejaarde?


Ze zet de radio aan. Stemt af op de Franse chansons zender om haar een tiener thuisgevoel te geven. Ze is dankbaar en tevens is er het” j’en ai ras le bol” gevoel.

Niet de woorden hebben in welke taal dan ook. Ze probeert zonder oordeel naar zichzelf met al haar gevoel te kijken. In gedachten hoort ze de echo van haar vaders stem: je stelt je aan! 

Is dat zo? Ze heeft geen idee.


Kom op, weer even bewegen. Beweeg je voeten al zit je. Beweeg je benen. Dan staan en stapje voor stapje voor stapje. Dan komen de tranen van onmacht. Het huilen doet wel ontspannen. Onthouden water te drinken. Eten ook. Chansons uit de jaren ‘60 komen uit de radio. Ze heeft heimwee.Thuispijn is daarvan de vertaling, Thuis kan ik vinden bij mijzelf? 

Adem in: ik 

Adem uit: ben thuis.

De oude kast die -waar haar ouders ook naartoe verhuisden- meeging, staat stil te staan. Vertelt verhalen. Lief en leed. Thuis kan ze ook nog vinden in het moederzijn, het zuszijn, het vriendinzijn. In het schrijven. In veel creativiteit. Kiezen. Steeds weer. Steeds ook kiezen om  dankbaar te zijn. Haar hart weer warm en blijmaken. Het leven in en door haar weer zin om te leven geven. Chi-up.


Dan roept haar poezebeestje haar weer bij de les en tot orde: “vrouwtje, mamauww ik heb honger, ik wil eten.”






1.2024 Onze hulpverleners preventief beschermen tijdens de Jaarwisseling




Onze hulpverleners komen ons te hulp als wij burgers in nood zijn. Maar omgekeerd? Wie schiet onze hulpverleners te hulp als zij in nood zijn en belaagd worden? Vooral tijdens de Jaarwisselingen! Kunnen wij dán hulpverleners beschermen? Ik weet het niet. Zelf blijf ik het liefst binnen en ik ben de enige niet. Doch wel Preventief! Ik bedoel VOORDAT de Jaarwisseling begint Met regels. 


 Het is nu 13 januari 2024 en het 

nieuws over belaagde hulpverleners  zit nog steeds na te sudderen bij mij. Graag zou ik dit bij de politiek ook zien. Dat het bovenaan agenda’s blijft staan: het gewelddadig omgaan met vuurwerk naar medemensen toe, naar onze  hulpverleners toe. Zoals  in een tv spotje werd gezegd —->Hulpverleners zijn ook een vader, moeder, broer, zus, kind, kleinkind, man, vrouw, echtgenoot, oom, tante enz. 


Wat jij niet wil dat jou overkomt, doe dat ook een ander niet aan,!!!”. Menen dat je je alles kunt veroorloven in de naam van vrijheid? VRIJHEID? Vrijheid is tevens  je aan regels en wetten houden, zoals het gros der Nederlanders doet. 


Het misbruiken van vuurwerk door er gewelddadig naar andere mensen mee om te gaan is te erg.

We vieren toch een nieuw kalenderjaar? Wanneer mag het een feest zijn? Hier - in het dorp waar ik woon- is het mooi. We hadden mooi siervuurwerk en -al moest mijn kat binnenblijven dan - het geknal vanaf de 28ste december was ook veel  minder heftig dan in vorige jaren.


Hulpverleners die als vrijwilliger bij de brandweer, politie en ambulance  werken belagen? HET IS TE ERG.. 

Kortom…het is vreselijk. Hoe halen lieden het in hun botte hersenen? Verveling? Ik hoef het niet te  weten.


Als we nou met zijn allen ideeën aandragen dan komen er opties waardoor dat geweld mogelijk kan minderen of vermeden zou kunnen worden! Is er daar niet een instantie voor.


Een #vuurwerkverbod schijnt nog niet te werken. Wel zijn er al minder soorten.


Wat mij kortgeleden  te binnen schoot. Een VOG ( verklaring omtrent gedrag!?) Iets preventiefs  met VOG’s! Maar wat?

  1. Is het een optie om bij de #vuurwerkverkoop alleen vuurwerk te  mogen verkopen aan mensen die een VOG hebben
  2. ??? Wie levert er een grandioos idee in bij de Overheid of bij de Hulpverleners zelf ??? 
  3. Is het een idee om de vuurwerkverkopers op 28 december in de buurt van een Politiebureau te laten verkopen? Waar dan foto’s van slachtoffers hangen!
  4. Nog een idee: gepakte daders mee laten lopen en rijden met de politie, brandweer of op de ambulances  het oud en nieuw daarop ? Dan leren ze gewelddadig omgaan met vuurwerk hopelijk af?
  5. Kinderen van belaagde hulpverleners in video’s laten vertellen hoe hun ouders zijn beschadigd. 
  6. HOE zouden de daders van vuurwerkgeweld het vinden als tegen de tijd dat ze na hard werken voor een auto gespaard te hebben, als deze zomaar in de fik wordt gestoken?
  7. Misschien moet je rijden voor je werk. Of ermee naar het Ziekenhuis als arts of verpleegster of naar een brand. Stel, vuurwerkdader, dat jouw huis in de brand vliegt door vuurwerk dan zou je toch ook willen dat het geblust werd?  De brandweer oproepen voor niets om ze dan te bekogelen met stenen? Afgrijselijk. Ondertussen duurt een brand elders langer en krijgen mensen ergere echte brandwonden en raken mogelijk hun huis kwijt


Dat VOG idee blijft wel door mij heen spoken in combinatie met  vuurwerkverkopen en kopen als particulier. 


Wie heeft er nog meer preventieve ideeën waardoor mogelijk onze hulpverleners beschermd zijn tijdens de Jaarwisseling met Oud ? Dit schrijven is nog steeds geen oplossing. Dat frustreert mij. Moge er opties voor oplossingen komen en dan deze inleveren bij Gemeentes is een idee. Ik weet het niet. 


Met dank voor alle inzet aan de grandioze mensen die werken bij  Politie, Brandweer en Ambulance. Niet te vergeten ook in ziekenhuizen 🫶! Sterkte en Herstel voor hen die gewond en/of getraumatiseerd zijn geraakt tijdens Oud en Nieuw🫶.


https://nos.nl/l/2503423


https://nos.nl/l/2504407