Powered By Blogger

donderdag 16 juli 2020

2.256 BOMEN 🍀🌳🌲🌴🍀 Petitie


https://beternatuurbeleid.petities.nl/?fbclid=IwAR0ncsoxB6fbBcM0a80HxbLVCZN4XRcRRIHuvguK_tQK2r8lnZKViEwojY


Het is warm op een zomerse dag op een weg, dorp of stad als er slechts in de verte bomen zijn. Ook voor dieren is het vaak te warm. Zij zijn verstandig en zoeken schaduw en koelte onder bomen op als deze er zijn.





Hier kom ik weer met mijn mantra / pleidooi om voor bomen op te komen.
( ik ga het woord bomen vaak gebruiken in dit schrijfsel)
🌳Bomen en planten zouden juridische bescherming moeten mogen krijgen. Ze zijn de beste vorm van duurzaamheid. In Frankrijk hebben bomen rechten gekregen.
Stop met grootschalige boomkap van gezonde bomen. Plant jonge en laat de groeiende en de vooral gezonde oudere bomen staan.
Respect voor alle bomen en alle groen! 🍀💕🌳💕🍀Zij gaven al zo veel. Ze geven nog steeds zo veel. In ieder geval zuurstof- waar wij slechts drie minuten zonder kunnen- zuurstof in plaats van co2. Opvangen van fijnstof. 
Ze zijn oases van rust, je komt gelijk tot rust bij een boom of in een bos. Bomen geven schaduw en koelte, ook niet onbelangrijk in deze tijd van opwarming van de aarde.
Ze zijn leefgemeenschappen voor vele diertjes. Kraamkamers voor vogels die zaden verspreiden.

Bouw om bomen heen! En ...als je ergens gaat wonen waar een boom in uw tuin staat, accepteer het dan. Ze leven! Ze zijn leven. Laten we respect hebben.
Als u op Mars of op de Maan zou wonen, dan zou je ieder ‘onkruid’ en iedere zaailing voor een boom of andere plant als een kostbare schat verwelkomen. We leven op deze mooie planeet Aarde die nog niet naar de maan is, maar we moeten wel voorzichtig zijn.








Wij zijn verbonden met bomen en bomen met ons. Voel het!
Voel dat al wat leeft deel uitmaakt van het ECOSYSTEEM. Dier, plant en mens. Voelll het!
In het bos van het oude Paleis Soestdijk wil de projectontwikkelaar oude, gezonde bomen kappen om plaats te maken voor huizen die -als ik het goed begrijp- deel gaan uitmaken van een evenementen terrein.








LAAT EEN BEZOEK AAN EEN BOS ALS EEN EVENT ZIJN DAT ALTIJD BIJBLIJFT! Veel van al het andere is als een placebo. Je kikkert écht op bij een boom, tussen de bomen in een bos.
Bescherm bossen en losse bomen. DÁT kunnen wij aan onze kinderen en toekomstige generaties verantwoorden!
Bescherm de Natuur en dus het Klimaat.






vrijdag 10 juli 2020

2.255 Schilderachtigheidje

                                      Een  schilderwerksel  dat ik gisteren en vandaag maakte. 
    

                                                   Vredevolle harmonieuze gesteldheid
                                                        laat ontstaan en ontmoeten.   
                                                         Ont- moeten, ont-spannen
                                                       niet hoeven te presteren doet
                                                                        genieten.

zaterdag 4 juli 2020

2.254 Dagboeken

Dagboeken volschrijven vindt zij de hemel en de hel. Het is een niet zonder kunnen en een niet zonder willen. Papier was en is  geduldig terwijl de pennen zin na zin en dagboek na dagboek volschreven jaar na jaar na jaar. Het is als een nabije vriend/ vriendin hebben die veel van je diepste gedachten en gevoelens kent. 

Ze begon met deze manier van schrijven toen ze op haar 12de naar het eerste pleeggezin werd gestuurd. Vier jaar lang pende ze van zich af. De dagboeken verstopte ze en propte ze nadien diepweg in de dichtstbijzijnde vuilnisbak als ze werd overgeheveld naar een ander gezin. Drie sleet ze er. Of sleten drie haar?

vrijdag 3 juli 2020

2.253 De helden van Keti Koti

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/01/de-helden-van-keti-koti-a4004548

Zo leren we steeds meer begrijpen. Het spijt🙏 mij oprecht dat ik - en velen met mij -er niet veel vanaf wisten. 1863 en eerder voelde zo ver weg. 

Wisten jullie dat er heel veel Surinamers zijn die van hun voorouders ( die als slaaf moesten werken) de achternamen dragen die de voorouders destijds kregen?
Ik weet het slechts sinds kort en ik besef hoe pijnlijk dit moet zijn om een naam als Familie Geduld
Of Familie van Van Dijk( dat is dus geen schrijffout!) of Familie Lastig en zo veel meer te moeten dragen. 
Dit maakt de aversie jegens zwarte piet begrijpelijker.

Zelf heb ik in meerdere landen op school gezeten en onder andere heb ik qua geschiedenis niet veel meegekregen en onthouden, ook niet van de Nederlandse Geschiedenis. 
Dit spreekt niets goed. Ik begrijp nu dat de namen van ‘grote’ Nederlandse helden geëerd werden ook voor hun wandaden? 

Waarschijnlijk is racisme zo ontstaan dat toen de slavernij werd afgeschaft er wederzijds nog niet naar elkaar werd gekeken vanuit empathie en compassie? Van generatie op generatie doorgegeven. 

Eigenlijk zouden de mensen die nog slavennamen dragen gratis naamsverandering moeten mogen krijgen indien ze dit wensen.
Anderzijds zei iemand mij laatst dat de Geschiedenis van elk land slavernij heeft gekend. Ook de Europeanen. Dit spreekt niets goed.
Want ...wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dit ook een ander niet.