Powered By Blogger

zaterdag 20 maart 2021

2.307 Het is weer Lente

 


De eerste dag van de Lente

‘t is nog fris. Nachtvorst gehad,

tóch is het Lente.


Winters is er daglicht

in mijn tuin, daar ben ik 

dankbaar voor

met

donkere winters 

nog vers in mijn geheugen

nachtdiensten bij terminale patiënten

-toch al tien jaar geleden-

overdag trachten te slapen

en misschien nog een uur of twee 

daglicht meemaken.


Daarom apprecieer ik daglicht,

het kunnen zìen dát het licht is.

Het zien van het overdaglicht is

geen vanzelfsprekendheid.

Grauwe of blauwe luchten?

Dankbaar naar mijn ogen toe, dát ik het zie.

Lente. 

Dankbaar voor de zon 

de zon die weer hoger staat,

eindelijk weer in mijn achtertuin

schijnend. Dag na dag zal dat meer zijn.

Nu kan ik nog veilig in de

de warme zonnestralen koesteren.

Bij het huis is het 5 graden. Achter 

in een beschut hoekje van de tuin 20 graden.

Zomers scheelt het eveneens veel.


Zon en maan doen de planten omhoog komen.

Zon en maan doen alles groeien.

Gedachten, gevoelens, cellen in ons  en inzichten.


Alles groeit. 

Ik zie, ik hoor en ik ruik het.


En ik? Vertraag nog meer. Lente is langzaam

doch gestaag

met daags een, twee of drie  keer dansen

om aan mijn cardio beweging te komen

en ook

omdat ik dankbaar ben dát ik kan bewegen.

Dankbaar voor het leven

hoe moeilijk het ook kan zijn


Het is Lente. Over elf dagen zomertijd.

Laten we hopen dat de avondklok periode dan voorbij is.

Avonds nog een ommetje

vergezeld door het warme gezang van een merel

in het steeds latere licht

daar kijk ik letterluck en figuurluck

naar uit. 

Voor mij

één van mijn summums van 

genieten.



dinsdag 16 maart 2021

2.306 Minder schermtijd

  In verband met mijn ogen kies ik om minder schermtijd te gebruiken. Daarom ben ik minder tot nauwelijks  op de sociale media en e- mailboxen te vinden.  Het is niet anders, want ik wil heel graag mijn schermtijd gebruiken om af en toe in mijn Blog te schrijven. ‘Tja’denk ik na de vorige blogs ‘wat branden mijn ogen toch zwaar en voelt mijn hoofd zwaar van het turen.’ Besef ik opeens  dat ik bijna  ál mijn schermtijd als vanouds in lange lappen tekst stop😁🤭, terwijl ik mijn stinkende best doe om kortere schrijfsels te typen 😅 en niet alleen te lozen☺️.




2.304 mijn vaders stem is niet meer

 Refererend naar mijn vorig epistel. Wat ik op een gegeven moment vermoedde, is waar. In het muziek cassette doosje zat een tape waar niet mijn vaders stem op staat, doch klassieke muziek.” Humor is de smeerolie van het leven” hoor ik zijn stem echoën in mijn hoofd. Ik mag alsnog het originele bandje zoeken en opsturen naar die lieve mens die het wou digitaliseren, doch nee. Momenteel niet. Genoeg tranen, genoeg emoties. De herinnering aan het laatste téléphone gesprek met mijn vader komt steeds helderder in mijn geheugen. Die laatste keer dat ik zijn stem hoorde koester ik met een gevoel van acceptatie dat het leven eindig is en dat het gaat zoals het gaat. Mijn traankliertjes werken goed en langzamerhand ben ik uitgehuild. Door het gemis heen dooooor ademen. Steeds weer.


Vandaag hoefde ik plotsklaps niet te taalcoachen. Ook dát is opeens voorbij. De fysieke school is weer open. Ben blij voor mijn taalmaatje/ bonusdochter die langs mag komen als ik haar nog zou kunnen helpen. Maar nee. Haha, de woordjes ja, nee en misschien heb ik goed meegegeven. Ze hanteert ze prima. Had alles voor de thee al klaargezet. Het was altijd zo gezellig. Ze klaagde nooit. Ook niet over Nederlanders. Het is maar goed dat sommige woorden nog niet tot haar doordringen. 

Zij en haar man zijn twee mooie, lieve, dappere jonge mensen met hun vaardigheden die ze voor de maatschappij willen inzetten.

Hij had zo graag boer willen zijn hier net als in zijn geboorteland. Maar ja, in Nederland moet je daarvoor een pittige studie doen en dat taalbereik  heeft hij nog niet. Misschien ooit. 

 

Op dit moment heb ik net een hazelnootgebakje ( was zo lang geleden) op en  kopjes thee. Op een bordje en in theekop& schotel van mijn moeder. Muziek danst door de kamer. De Libelle van de buurvrouw heb ik uit.

Al twee dagen tot ik vandaag naar buiten ging ben ik brak door slaapgebrek en raar in mijn maag. Zondag naar een vriendin met vervoer op maat, de rit duurt meestal 12 minuten. Medisch mondkapje voor mond en neus.  Vervolgens gingen we een rondrit over Voorne Putten maken. Steeds beroerder werd ik. Warmmm met jas aan, strak in de autogordel. Mondkapje zat strak van neus tot kin. 1 uur lang. Steeds naar een ander adres rijden. Zo gestrest, misselijk, wee en duizelig werd ik.  Een mopperende, klagende mijnheer maakte dat de stress overging in mij geërgerd voelen op hem. Echter, ik kon mijn eigen kooldioxide/Co2  uitstoot bijna niet meer verdragen en had het gevoel van mijn graat te gaan. Gelukkig gaf ik het aan bij de chauffeuse dat ik echt een paar minuten naar buiten moest. Zelden ben ik zo dankbaar geweest om te kunnen ademen. Frisse lucht! Bomen. Windje. Zalig.


Afijn, uiteindelijk toch veilig bij vriendin aangekomen. Een flinke tijd zat ik daar in de tuin om bij te trekken.

Daarna was het goed. Vriendin had een heerlucke maaltijd bereid en ik kon er van genieten. Ondertussen luisterden we naar elkaar en ik spuide over een ver verleden. Over mijn broer die zich het leven benam en nog meer. Weer tranen. 

Avonds thuis gebracht dacht ik: laat ik toch het Nieuws even zien. Sindsdien voel ik mij verdrietiger en weer weeïger dan dat ik al was. Ooit droomde ik van een vriendelijke samenleving. De mensen in mijn omgeving zijn vriendelijk. Veel vriendelijkheid alom. Ik doe mijn bewuste best om ook vriendelijk te zijn, vriendelijk te blijven Sinds mijn pensionering kost het mij moeite. Echter, Dochterlief heeft het soms te verduren😔. Hononopono. 


Zondagavond nieuws. Wat ik zag raakte mij nog harder dan in het begin van de Corona maatregelen. Vredelievende, vriendelijke mensen zitten samen. Dragen hartjes op hun jas. Zitten mens te zijn zoals je zou wensen dat iedereen mens is. Knuffelen, houden handen vast. Harmonieus. Gewone mensen. 

Maar ja, er mochten maar 200 mensen demonstreren? Meer zijn het er. Veel meer. Ze zijn tegen de Corona maatregelen. 

Owww ... en toen! Het intimiderende  van de Politie vind ik in géén verhouding tot het vreedzame demonstreren. Over dat laatste heb ik geen oordeel.  Al zou ik zelf ook wel spoedig van de Corona maatregelen af willen zijn. Dan denk ik: als iedereen zich aan de regels houdt dan zijn ze sneller over. En ja, mensen mógen demonstreren. Mensen verschillen. Echter, het machtsvertoon en geweld van de Politie jegens vreedzaam demonstrerende burgers ...😢zo naar. 

Meestal begrijp ik ieders perspectief. Ja, ook van de Politie die op borden vroeg om weg te gaan. Ik vind dat je er dan gehoor aan moet geven. Echter, daarna al dat geweld om een noodwet te handhaven? Geweld lokt geweld uit. Vind ik erger dan een virus. Hoe erg ik het ook vind voor mensen die aan Covid19 overleden zijn of nog erg ziek zijn. Deze demonstranten waren toch geen relschoppers? Wellicht een paar. Maar de meeste - naar wat ik hoorde-waren vreedzaam.

Ondanks dat ik rustig thuis zit met een hazelnootgebakje en kopjes thee van en uit mijn moeders servies is er nog steeds verdriet in mij. Om zoveel. Onverwoordbaar.


Morgen verkiezingen voor de Tweede Kamer. Mijn stem laten horen. Terwijl ik zeker wist waarop ik ging stemmen ben ik nu in dubio. Dub dub dub. Waar doet een mens goed aan? Dit schrijfsel plaatsen is ook niet zo’n goed idee? Veelheid. 


Rare periode om te gaan stemmen. 


Laat ik trachten de gulden middenweg te blijven bewandelen.


Dan valt er een handgeschreven brief op de mat. De tweede al in korte tijd @dankbaar.

Dankbaar dat mijn ogen kunnen lezen wat ze nog kunnen lezen. In een doosje weet ik brieven van mijn ouders. Tastbaar. Mijn vaders stem is niet meer, doch toch wel! 


Veeel te lang schrijven. Hélaas pindakaas. Niemand hoeft het te lezen.


En wie wel tot hier is gekomen ... wens ik én mijzelf nog een fijne dag met een warme😊glimlach en een mélodietje🎶 in je💖.






zaterdag 13 maart 2021

2.303 Nieuwe Maan en mijn vaders stem

 Ja, mijn schrijfsel over Internationale Vrouwendag ligt nog te sudderen. 8 maart was het.

Nee, ik zie het als altijd Vrouwendag, Mensendag. Sprak er met mijn dochter over. Ze vroeg door de phone:” wat schrijf je dan?” Ik las het voor. Over haar had ik ook geschreven en over mijn vroegere vrouwenzelf.

We schrapten het.

Daar denk ik nog steeds over na ...

Is het een loslaten? Dat schrappen van zaken die mij vreselijk naar raakten in het verleden en die deels nog doorwerken? Misschien wel, misschien niet. Alles op zijn tijd. In ieder geval kies ik ervoor om het geenszins te bagatelliseren.


Nieuwe Maan, nieuwe cyclus,  nieuw begin. Loslaten dat wat was. Opnieuw beginnen. Leven. 

Lef  hebben. Het stukje over Internationale Vrouwendag mag vanuit mijn intuïtie komen samen met oude vrouwenleed. Alles op zijn tijd. Ik laat los, ik ruim op, ik verscheur, ik sorteer, ik verplaats, ik geef door, ik geef weg. Vind brieven, veel brieven, ook van mijn vader. Aaah op die dag  dacht ik: “op twee mensen na in mijn leven schrijft niemand meer handgeschreven brieven” ontdekte ik een bericht met oproep tot brievenschrijver. Per e-mail of met pen op papier via www.schrijvennaardetoekomst.nl  waar je gekoppeld wordt aan een nog onbekende briefpartner. Ik heb mij opgegeven. Zo spannend en zo eng. Ik blijf door mijn stresssyndroom heenademen  en accepteer dat ik een schijtlijster ben. Ben ik dat? Het ís spannend. Echter, wat is het verschil met hier schrijven en een brief? Hm. Hier houd ik mij toch in. In een brief is het gauw schrijf maar raak, hoewel dát gevoel nu aan het wegebben is. 


Ondertussen ga ik gestaag verder met opruimen. Vandaag de duurzame bouwdoos voor het houten speelgoedchalet die nog van mijn op dertig jarige leeftijd om het leven gekomen broer is geweest. Ik geef door. Zo jammer dat er geen kringloopwinkel of rommelmarkt open is. Verder  maar weer, verder met opruimen. Oude spullen van mijn werk verscheurd. Ah, mijn vader vond álles historisch. 

 Maar ja, ik wil het mijn kinderen niet aandoen om zoveel- als ik de geest geef- op te ruimen. Schriften vol ellende en vreugde ten tijde van mijn jaren in de Thuiszorg. De declaratieformulieren, ik verscheurde ze. Nooit meer uren bij elkaar hoeven te sprokkelen. Alleen sommige bijzondere werkverhalen heb ik bewaard. Toch was het een goede tijd. Maar ja, mijn stresssyndroom vierde vaak hoogtij als ik een  dienst had waardoor ik naar een onbekende in the middle of  nowhere moest. Als ik er was dan was alles ok. Ik deed mijn werk goed en vanuit mijn hart. Loslaten, ook die periode. Echter, het heeft mij gevormd. Goede herinneringen aan de vele cliënten/ patiënten. Tot  aan mijn pension met een o uren contract gewerkt, zwaar want je kunt zeggen wat je wilt maar de huur moét betaalt worden en er moet brood op de plank. Mijn dochter was toen nog thuis. 


En nu? In de stilte van de late avond voel ik mij rustig, maar toch stuitert het  in mij. Heb zoveel opgeruimd. 

Laatst nog, een stapel schoenendozen met negatieven en schoenendozen met muziek cassette bandjes heb ik verplaatst naar de voorzolder. Mijn atelier is te vol. Owww. Ik mag niet meer schilderen van mijzelf - terwijl ik erge behoefte heb- totdat ik weer eens mijn schilderplek heb aangepakt en het een en ander weg heb gedaan. Tegenwoordig schilder ik over eerder beschilderde doeken heen. 

Twee schoenendozen met muziekcassette bandjes, waarvan ik vaststelde dat er één verdwenen is. Waar oh waar zijn ze? Maar ja, mijn oude slecht werkende cassette recorder heb ik net voor de lockdown van een jaar geleden nog door kunnen geven. In de schoenendozen zaten oa bandjes in met de stemmen van mijn overlenden ouders en mijn overleden broer. Iets tastbaars. Iets voelbaars.


 In de Stilte probeer ik mij hun stemmen te herinneren. Ik zal ze niet meer horen of wel? 


Een mooi lief mens bood aan de tapes te digitaliseren en ik zond hem het enige bandje van één van mijn ouders - mijn vader- dat ik gisteren nog kon vinden. Een heel gek gevoel was het om Papa’s stem in een envelop op de post te doen. Zijn handschrift heeft zijn energie. Dát is hij. Zijn handschrift leeft of is het slechts een herinnering. Slechts? Maar de stem. Ja, een handschrift heeft eveneens een stem. Nu ook schrijf ik met mijn innerlijke stem. Een verbale stem is andere koek. Een andere dimensie. 


De laatste keer dat mijn vader en ik met elkaar spraken was de avond voor zijn plotselinge overlijden. 

Zijn speciale naam voor mij hoorde ik voor het laatst. Zijn: hou je goed. Daarmee sloot hij gesprekken en brieven af. Sindsdien is Papa’s stem stil. Zijn lichaam is niet meer. Zijn as is verstrooid. Doch de tape met zijn stem wordt gedigitaliseerd door de mooie mens die het aanbood te doen. Ik besef nu hoezeer ik Papa mis. Altijd al. Mijn vader deed naar beste kunnen. Hij was een topvader en zijn brieven waren hem. Altijd met minuscule tekeningetjes. Met zijn humor. Het zou mij ergens niet verbazen als op die tape niet zijn stem staat en dat er een ander bandje in het doosje zat. Het zal toch niet? De ochtend van zijn overlijden was dat ook echt papa achtig zoals dat ging en dat ik in mijn hoofd zijn stem hoorde die zei: onthoud dat  humor de smeerolie van het leven is waarna de téléphone ging en ik te horen kreeg dat hij was overleden. ik schreef er al eens over in mijn Blogspot. Of was het in mijn vorige?



Zachte muziek danst door de kamer. Heerluck de rust die er nu heerst in en om mij heen. 

Over een paar dagen hoor ik mijn vaders stem weer (of niet😅 , áls het bandje niet in dit doosje zat) wellicht ook die van mijn moeder? Op dit moment ik mij nog nooit zo sterk hun dochter gevoeld. Ze leven voort in mij. Hun kwaliteiten en sommige tekortkomingen hebben zich vermengd met mijn talenten en ik maak er maar een rommelig, warrig zooitje van? Soms wel, maar ik maak mijn  keuzes. 


Binnenkort hoop ik mijn vaders stem te mogen horen. Van ver over de dood heen. Wat een wonder is techniek. Momentopnames uit het verleden. Jaren ‘70 of ‘80? Mijn hart krampt opeens van verdriet en van warmte tegelijkertijd. Hart gevormd in mijn moeders buik dankzij een minuscuul zaadje en eitje. Wat een wonder is het menselijk leven. Het voortbestaan. Het doorgeven. Perpetue mobile van de harteklop. Generatie na generatie na generatie. Met mijn twee zussen vormen wij nu de oudste generatie van onze familie.


In gedachten zie ik mijn ouders, broer en zovelen dierbaren die overleden in de kamer op de bank zitten. Volle boel.

Alleen mijn vader is ooit in dit huis geweest. 


Binnenkort hoor ik zijn stem. Een levende herinnering in het hier en nu.

Ik mis mijn ouders en broer. Sterk hun voel ik  hun aanwezigheid. Echter, toch zijn ze niet meer. 


Het is Nieuwe Maan.





woensdag 3 maart 2021

2.301 De Nederlandse Taal en anderstaligen

 Laat ik het eens hebben over ... trachten de Nederlandse Taal over te brengen op mijn taalmaatje. Zelf vind ik taal véél meer dan ons  verbale taalgebruik. Gewoon goed met elkaar overweg kunnen is het belangrijkste. Daar gaat het om - vind ik- in het leven. Wij kunnen prima met elkaar overweg. Uithoren doe ik niet. Dat resulteert dat ze toch sporadisch iets prijsgeeft over haar leven. Het is goed zo. 


In december op mijn verjaardag - ik kon niet kiezen tussen welke vriendinnen ik er een zou  uitnodigen- werd er aangebeld en vond ik cadeautjes voor de deur. Zo bijzonder. Naast vriendinnen liet mijn vrouwelijk taalmaatje eveneens namens haar man en haar vriendin een tasje met presentjes achter. Samen met mijn dochter - die op verjaardagsbezoek was- opende ik de pakjes. Van mijn manlijk taalmaatje een sjaal met de kleuren rood, wit en blauw van onze nationale driekleur. Later kwam ik erachter dat hij stilletjes - door de coronatijd- genaturaliseerd is. Oh, grandioos. Eindelijk. Wat hebben we keer op keer geploeterd met de inburgeringsexamens. Zelf deed ik mee met de proefexamens en zakte keer op keer net zo hard als hij. Maar nu? Jippy. Vandaag vernam ik dat het in verband met Corona via een videoboodschap van de Burgemeester bekend was gemaakt. 


Wat zat er nog meer in die pakketjes? Ontroerd, ja er zat ontroering in. Een beker met I ❤️Mama. Wow, dát raakt mij diep. Via een andere weg dan mijn baarmoeder mochten onze  twee kinderen in ons leven komen. Nu  zijn ze volwassenen. Echter, dat ze mij mama noemen en ik hen mijn kinderen, geeft mij nog steeds een gevoel van dankbaarheid, want het is niet vanzelfsprekend.

Daarom raakt een  beker met I ❤️Mama mij intens.  . Ik zei tegen mijn dochter: ik kan het niet waarmaken om hun mama te zijn, en wat zei dochterlief? Je hoeft alleen jezelf te zijn🥳 anders had ze je die beker niet gegeven. 


Vanaf toen noem ik in mijn hart mijn taalmaatjes mijn bonuskinderen. Tegelijkertijd is het heel verdrietig dat ze geen eigen familie meer hebben. Doch ik voel mij vereerd dat ze zich thuisvoelen bij mij. Tevens doet het mij zo verantwoordelijk voelen. Mijn taalcoachschap is vind ik niet wat het wellicht zou moeten zijn. De laatste tijd ben ik mij er meer  bewust van dat ik niet in het Onderwijs zat, maar in de Zorg. Daar praatte ik niet veel. Luisteren was het voornamelijk. Een onderwijsmens is veel verbaler.

Destijds toen mijn manlijk taalmaatje nog aan het inburgeren was, mocht op een gegeven moment zijn vrouw ook de taal gaan leren. Echter na twee maanden moest ze stoppen. De reden? Híj burgerde al in en zij had haar best gedaan. Zo jammer, want we waren toen net zo lekker bezig. Destijds ervaarde ik het als vrouwendiscriminatie dat ze niet verder mocht. 


Er zijn mensen die aan mijn taalmaatjes / bonuskinderen vragen: hoe lang ben je al in Nederland? Op het antwoord wordt dan veel gewicht in de schaal gelegd, want bijvoorbeeld 5 jaar zoals mijn bonusdochter is -in andermans ogen- al een lange tijd. Echter ik gaf haar mee de woorden: ja, nee en misschien. Het gevolg was dat ze koos om nee te zeggen toen ik haar vroeg of ik haar drie jaar geleden verder zou helpen met taal. Echter, ze heeft zich hierdoor wel zelf leren redden. Ja, zelfs in deze coronatijd heeft ze werk. Een powervrouw is ze.


Sinds een paar weken mag ze tóch weer naar een school om Nederlands te leren. Fysiek nog niet. En ... we doen het samen. Wel komt ze bij mij nadat videobellen te pittig was voor ons allebei. 

.

Sinds kort is ze weer vol overgave  bezig. Tja, in de ogen van anderen is het nog láng niet goed genoeg. Alsjeblieft, mensen, kijk alsjeblieft met een open hart en vriendelijke ogen. Voel medemenselijkheid. Verplaatst je in de ander mens die uit het geboorteland moest vluchten. Stel je eens voor dat je een voor ons moeilijke taal als bijvoorbeeld Russisch, Chinees of Grieks zou moeten leren. Dus in andere tekens dan het alfabet. Stel je het eens voor terwijl je daarbij ook nog laaggeletterd zou zijn. Want dát kan ook. Zie en voel de onbevangenheid van anderstaligen. Ze willen niet steeds getest worden op de taal. Het reikt verder. Stapje voor stapje. Jaar na jaar. 

Zij en ik leren van elkaar.


En ... zou jij het verschil weten én kunnen onthouden tussen de geschreven woorden en wat ze betekenen: spelen en spellen? Kaas, kaars, kast, kaart, staart, taart. Koken, keuken, kuiken of feestje, vestje, vaasje, visje en wat dies meer zij? Ja, met tekeningen ervan vast wel? Maar als woorden en ze dan ook nog gebruiken? Alsjeblieft, als je vindt dat statushouders niet snel genoeg zijn in het inburgeren/ de taal leren stop dan met de beste stuurlui aan wal te zijn en ...word taalvrijwilliger. Graag! 

Slechts als kind kun je een taal redelijk goed leren spreken en schrijven. Daarna kost het tijd en gepusht worden doet daar geen goed aan.


Als taalmaatje/ bonusdochter en ik samen door woorden gaan die op elkaar lijken dan is er zo een uur voorbij, waarna we niet veel meer kunnen absorberen. Nederlands schrijven en lezen kan ze nog niet goed als zou moeten. Maar de wil is er al zal het wellicht langer duren dan een ander. De woorden bad en bed vindt ze tot nu toe moeilijk om te ontcijferen en te schrijven. Er zijn landen waar de e als een i klinkt, de a als een e en de u als een oe. 

Probeer zelf maar eens de klank van letters zoals je ze leerde op school om te zetten in iets anders.  Je krijgt dat nauwelijks  uit je inprentingensysteem. Dán besteed ik liever tijd aan andere taaldingen.

Zelf zeg ik het alfabet nog steeds even snel in het Frans( oa zat in Frankrijk op school) op voor mijzelf, dat gaat gemakkelijker.

Alleen hamer ik er wel keer op keer op dat de huur betalen, niet mag klinken als de hoer betalen.


Wist je dat in sommige landen alle vogels vogel heten, iedere bloem een bloem? Best bijzonder dat wij hier zo veel verschillende namen hebben. 

Op 20 januari jongstleden zijn Joe Biden en Kamela Harris als President en Vice President van de Verenigde Staten van Amerika geïnaugureerd. Hun nieuwe Kabinet is er eentje vol diversiteit. Mooi.

Wíj in Nederland zijn ook divers. Ooit waren we allen migranten. Velen worden nog als anders gezien. Mijn boodschap is nogmaals: open je hart. Kijk met vriendelijke ogen naar je medemens. 

Als jullie wisten hoe lieeeef mijn taalmaatjes/ bonuskinderen( dertigers) zijn, zouden jullie ze dan niet zonder vooroordeel op de thee of koffie vragen? Inburgeren komt van twee kanten # doeslief, 

Mijn taalmaatje wou eens behulpzaam zijn naar iemand die hulp nodig had. Ze werd afgekat. 


Laten we aardige, gezellige, vriendelijke medemensen zijn of er nou wel of niet Corona is of wel of niet een avondklok. #vriendelijkheid kost geen geld. #een mens is meer dan de verbale taal.


En ...binnenkort wordt mijn vrouwelijke taalmaatje ook genaturaliseerd. 🥳

Zij blij. Ik blij. En nee ... ze spreekt de taal nog niet vloeiend. En nee ... ze is nog niet hèlemaal ingeburgerd. En jà ...ze doet al jaren haar stinkende best en já ...ik ook gezien ik geen onderwijsmens ben en moeite heb met zeggen hoe iets ‘moet. ‘