Powered By Blogger

zondag 29 augustus 2021

2.333 Glinsteringen

 Glinsteringen als glitters,

gevangen zonnestralen in het water

adembenemende schoonheid,

dansende verlichtingen,

magische taferelen aanschouwen

om ons het wonderbaarlijke

wonder barende te laten zien.

Steeds weer ondanks welke vreselijkheden dan ook

in de wereld, toch in staat zijn om te kiezen de vreugde in ons te mogen laten zijn. 

Te voelen. Vreugde. Kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd.


Ikigai is een Japans woord, het staat voor de reden om ochtends op te staan. 

Onze Ikigai is een passie. Voor ieder is dat een andere reden. Voor mij oa iets schrijven en delen. Of het nou naar een zwerm mussen, bloemen of vlinders in mijn tuin kijken is, naar een geordende groep overvliegende ganzen, een zwaan die reageert op de naam die ik hem gaf en op mij afvliegt. Of genieten van het samen met zoonlief een wandeling te maken in stilte. Of naar mijn dochter luisteren. Het is verbinding. Steeds nieuw, steeds sterker, steeds bewuster verbinding maken met dát wat ons vreugde schenkt in ons leven. Steeds weer lijkt het hetzelfde, doch steeds is het vernieuwd. Vernieuwend anders. Nooit saai,  als zaadjes die komen aanwaaien en letterluck en figuurlijk de prachtigste bloemen schenken.


De Natuur is als een museum met de mooiste schatten, de mooiste taferelen vol oude levende kunst, doch jonger dan het moment. Immer veranderend, al lijkt het van niet, al kan een ander het  daarom saai vinden, al heeft een ander behoefte om ver te reizen dan is dat oké, dat is diens Ikigai.


Dank je wel, Ikigai in mij.


Dank je wel, Ikigai in Wiet wier leven startte op 6 september 1934 en vandaag 29 augustus 2021- herdacht en online gevierd wordt. Verbondenheid met velen is. Je was een bijzonder mens, Wiet. Ik ben intens dankbaar je te mogen hebben ontmoet toen jij en Noor de Dansen van Universele Vrede naar Nederland brachten en van daaruit Europa door. Samen. Jullie waren en zijn éen twee eenheid. Dank je wel voor je kalme, soms grappige levenslust. Dank voor je muziek( Ah, de Santur)  je zang, je dans, je gedichten, je filosoferen, je grapjes, je genieten en zo veel meer. Nooit zal ik je los kunnen zien van Noor. Jullie samen. Onvergetelijk. Onvermoeibaar - leek het- dansen leiden/ begeleiden. De eerste keer in Nederland the Chief Seattle Medicine Wheel Dance dansen en zingen. Samen met Thea erheen eind jaren tachtig. Het zit sindsdien diep ingegrift in mijn dna er werd íets wakker gemaakt:“ every part of the Earth is sacred to my people. We all share the same breath, everything is connected,  the Earth does not belong to us, we belang to the Earth.” Het leidt mij en  tevens lijdt het mij want het valt niet mee als anderen geen respect hebben voor al wat leeft.

Nee, ik kwam toen mijn vader op hoge leeftijd naar Nederland verhuisde, nauwelijks meer dansen. Doch dansen deed en doe ik, fysiek of in de geest net als het zingen. Stilletjes en kalmpjes thuis vaak, doch mij verbindend en mij verbonden wetend met mensen van goede wil.


Je vierde het leven hoe moeilijk en ook hoe mooi dat zal zijn geweest, Wiet Akbar. Vandaag vieren we jouw leven. 

Ik kreeg een bericht nadat ik nét  had gedeeld over je overlijden:” er gaan iedere dag mensen ‘met vakantie’ en je kan daar en daar naar een ander soort dansen gaan.”. Daar ging en gaat het niet om. Alsof een leven niet herdacht mag worden, alsof een leven niets waard is, alsof de mens niets waard is.  Dan zou een mens voor niets geleefd hebben. Je bent nog maar net overleden en jij en Noor zijn mij intens dierbaar. Verbondenheid is, al zagen we elkaar nauwelijks toch was er de verbondenheid en die ene keer vorig jaar tijdens Corona dansen in de geest met het thema Verwondering toen was ik in mijn element en was buiten bij het water, bij de bomen, de paarden  terwijl de zon scheen aan een prachtige hemel waar de maan ook te zien was. Zo intens verbonden. 





Denkend aan de glinsteringen van de zon op het water, kijkend naar mijn poezebeestje die warm op mijn benen ligt terwijl ik schrijf zeg ik nogmaals dank je wel, Wiet Akbar, voor je Ikigai en ik wens je Noor -nu zíj alleen zonder jou verder haar levenswandel gaat-dat zij iedere ochtend opnieuw haar Ikigai zal voelen, haar reden om op te staan. Ik voel nu dat je er altijd zal zijn voor haar en de Dansfamilie, juist door je fysieke afwezigheid ben je zo intens aanwezig.

Vrede.💕🙏🕯🕊


Spirit of Peace

for your cause we give our strength

may war may cease

and Love may reign

mir, mir u mir.

(dancesofuniversalpeace)

,

Vrede begint in onszelf.

Keer op keer op keer

weer

Vrede🍀💕🍀

                                                          Glinsteringen op het water.



woensdag 25 augustus 2021

2.332 Laten we het gezellig houden



 Waar sta jij, ik, wij ? Ieder heeft een ander standpunt. Ieder heeft een ander mening en dat is oké. Áls het oké is.

Wij kijken vanuit ons eigen oogpunt op de eigen manier waardoor we onze mening vormen over wat dan ook. Ieder heeft een ander uitzicht. Soms is het een vergezicht en soms is het blikveld vernauwd. Dan helpt het mij als het ik even niet zo goed ‘zie’ om even afstand te nemen. Als we vanuit de ruimte naar de aarde zouden kijken dan zien en voelen we wat dan ook waarschijnlijk vast anders. Dan zie je de Aarde en weet je dat ze kwetsbaar is net als alle mensen die er op wonen. Het eigen standpunt vanuit opvoeding, opleiding, ervaringen, cultuur, religie, land, inprentingen, patronen, trauma’s is bij ieder verschillend. We mógen ieder een eigen mening hebben, daar ben ik dankbaar voor. Ook dat ik deze mening vrij mag uiten. Daar denk ik over na. Soms voelt het als over porseleinen eieren lopen.


Persoonlijk, vanuit mijn standpunt vind ik het zó afschuwelijk  en voel ik plaatsvervangende schaamte dat er met vreselijk veel kabaal is gedemonstreerd  vlak voor een kazerne/ een tijdelijke azc waar nieuwkomers in ons land nog maar net zijn aangekomen. Deze mensen zijn nog lang niet bekomen van de ellende en de angst die ze meemaakten in hun geboorteland. Ze zijn doodop. Nog niet bekomen van het trauma hun land, hun familie hun huis met spullen te hebben moeten verlaten. Mensen met hun gezin die voor Nederlandse Ambassade of Nederlandse militairen werkten.

Wat zal dat boze kabaal met vuurwerk van demonstranten zéér angstwekkend zijn geweest zo vlak voor het AZC. Vergelijkbaar met geweerschoten. Afschuwelijk. 


Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die het beste voorhebben met de nieuwkomers. Die geven alleen al door te geven een perspectief. Ieder mens heeft het recht op  toekomstmogelijkheden. 


Moge er empathie worden geleerd thuis en op school! 


Mijn moeder zei onder andere: omdat we zo verschillend zijn, hebben mensen veel te delen met elkaar. Van goede wil zijn. Zien dat ieder mens een talent heeft, kwaliteiten heeft en ik geloof dat de schreeuwers bij kazerne Harskamp ook vast talenten hebben. Zonder schade te doen. En ...de nieuwkomers brengen ook kwaliteiten mee. 


Laten we het gezellig houden.



❤️




zaterdag 21 augustus 2021

2.331 Apartheid?

 Mensen zijn mensen. We ademen allen dezelfde adem in. Al wat leeft op deze planeet ademt dezelfde adem in. Geschonken door bomen en alle groen. We leven in een vrij land met vrijheid van meningsuiting, met vrijheid van keuzes. Zolang je van goede wil bent en geen schade doet is het ok. Uitsluiten vind ik afschuwelijk. Dát vind ik schade doen. Regels en wetten moeten er zijn in een maatschappij, maar zover gaan dat mensen die kiezen zich niet te laten vaccineren niets meer mógen? Niet meer deel mogen nemen- in vrijheid -aan de maatschappij? Dan wordt er gezegd: eigen keuze. Ik vind dat dit niets met vrijheid te maken heeft. Vrijheid is niet: als je dit niet doet, dan mag je dat en dat niet.  Dat heeft meer met dwang te maken, al wordt wederom gezegd: eigen keuze? Zolang er iets met respect gedaan wordt, zonder schade te doen en op geen enkele manier met dwang dan werkt dit ontwapenend is mijn mening. Of dit bij alle terreinen - buiten de regels van een gevaccineerd of ongevaccineerd mens zijn- werkzaam is weet ik niet zeker. 


We leven allen op dezelfde planeet, laten we het alsjeblieft gezellig houden en geen verdeeldheid zaaien in ons land. Vóór covid 19 was het onbekend waarvoor iemand wel of niet gevaccineerd was.  Ja, ik ben twee keer gevaccineerd tegen Covid19 ( zit ik mij nou te excuseren voor mijn keuze🤔?)Wou van het gedoe af, doch ook om gedaan te hebben wat ik kan om kwetsbare mensen te  beschermen en om de Zorg te ontlasten. IC verpleegkundigen hebben het zwaar al lijkt het dat ze weinig patiënten hebben dan is hoe dan ook IC zorg en verpleging geven intensief.


 Tegenwoordig is het  wel of niet gevaccineerd zijn een gespreksthema geworden. Zo moe ben ik ervan. 

Want  ik vind (de )verdeeldheid erg eng, alsof er opeens twee menssoorten zijn. Het voelt als discriminatie. Het voelt als generaliseren naar beide kanten toe. Ik hoor het aan. Ik hoor waarheid van beide kanten. 


Is dít het nieuwe begin van het Aquarius tijdstip? Twee maanden volle maan achterelkaar in Waterman. Waterman staat voor vrijheid. Geen schade doen en laat het stromen? 


Er is klimaatverandering en niet alleen verandering van het klimaat van de Aarde. Als iedereen zich en elkaar nou weer gewoon mens ging noemen en voelen. Dit mógen zijn in plaats van een gevaccineerde of ongevaccineerde. In plaats van wel of niet gezicht te moeten bedekken met een mondkapje of ...verplicht geheel bedekken op een andere manier zoals elders. De tijd zal het leren? Wel of niet een Corona qr code te hebben die toegang geeft tot veel in plaats van niet iets mogen?

Vreselijk vind ik dat.

En ja, virusziekten zijn naar. Mee eens. Welke pandemie dan ook bagateliseer ik geenszins.


Doch elkaar ontmoeten, ont-moeten en met vriendelijke ogen elkaar aankijken vanuit ons hart. Dát vind ik mens-waardig. Knuffelen als je wilt knuffelen en niet als je daar niet voor kiest. 

Dat zou het gezelliger maken. Per slot wonen we nog steeds in een mooi land en is het elders in de wereld op sommige plekken echt zeer afschuwelijk beangstigend. Maar toch ...je zult maar ongevaccineerd tegen covid zijn en nergens binnen mogen op publieke plekken omdat je geen QR code hebt. Dat doet mij aan méér dan discriminatie denken, het doet mij denken aan apartheid😢.  

 



Ik ben voor verbinding, vertrouwen en harmonieuze verstandhoudingen en ik steek maar weer eens een Wereldvredevlam aan🙏🕯❤️..







donderdag 19 augustus 2021

2.330 Mussen

 Uitkijkend over de straat

zie ik een zwerm

mussen zoeken

ze pikken tussen de straatstenen in smalle strookjes aarde

met , nauwelijks zichtbaar, zacht doch stevige groen.

Ik denk na over  de klimaatveranderingen

en over álle leed in de wereld. 

Verbind mij via een Wereldvredesvlam 

met álle mensen van goede wil.


Dan ...rustig ademen. In en uit, in en uit

met een kleine pauze tussen in en uit

draai ik mij om.


Uitkijkend  over de tuin

zie ik wederom een zwerm mussen,

oms de beurt spetteren en fladderen in een tot bad

gemaakte plantenonderzetter

badderen dat het een lieve lust is, 

het ziet er vredig uit

in de struik nabij

In de boom 

overal  mussen

en getjilp.

graantje hier, graantje daar, voeding,

waterbakjes hier en daar

in de tuin

hier en nu.


Video gemaakt

muziek erbij. Harmonieus geheel van

tuin, mussen en de muziek.

Allen zijn wij een deel van het geheel.

De video pakt dit blog niet,

doch mooie momenten koester ik dankbaar 

in de tuin van mijn hart.

Het is bijna volle maan, voor de tweede keer achtereenvolgend

in Waterman. De wereld is in verandering. 

Rust laat rust meester van je worden,

adem het nieuwe moment in.








💚









 


maandag 9 augustus 2021

2.329 De Klimaatverandering is een feit.



 De overstromingen in Europa door zware regenval die boven gebieden bleef hangen in ons eigen land en  buurlanden is net achter de rug. Overstromingen in Azië zijn te groot voor woorden. Mijn hart gaat uit naar alle getroffen landen, mensen, dieren en naar de Natuur zelf.

Wat een ravage! Wat een ellende. Wat een verdriet. Wat een gemis.

Extreem hoge temperaturen, droogte en daardoor bosbranden in het westen van de Verenigde Staten en nu eveneens langs de Zuid Europese landen. Vreselijk zoals die branden woeden. Ik steek kaarsjes( mij bewust dat ook dat vuur is) aan en bid dat er korte heftige regenbuien moge 🙏 vallen boven overal waar het nodig is- opdat de bosbranden geblust moge worden.


In Brazilië vriest het en in Groenland is er veel ijs afgebroken en gesmolten. Het zeewater stijgt erdoor. Bij 6 meter waterverhoging ligt een groot deel van Nederland onder water. Dan helpt het niet meer in ons landje onder de zeespiegel om spullen op zolder te hebben voor het geval dat ...?

Ik kies ervoor om doemdenken te vervangen door constructief denken. Maar toch ...iedereen zal zich nu toch wel bewust zijn van het feit dat de Klimaatverandering in volle omvang is? Ondertussen is er tevens de Covid19 pandemie die  tonnen milieuonvriendelijk afval met zich meebrengt.


Kortgeleden was het zwarte zaterdag in Frankrijk, files van 1000 kilometer. Files vol Co2 uitstotende auto’s. Auto’s vol mensen die na 1,5 jaar Corona restricties voorzien van de benodigde Corona inentingsbewijzen, testbewijzen en Corona herstel bewijs het natte Noord Europa ontvluchtten om van de zon in Zuid Europa te genieten.  Van de warmte. Daar waar de bosbranden woeden. 🤔


De vier elementen aarde, water, lucht en vuur zijn met zijn vieren momenteel extreem bezig op Aarde.  Zware regenval, heftige winden, overstromingen, onweer, droogte, branden, smelten, koude, vriezen, hagelstenen ter grootte van pingpongballen. Het is veel. De Aarde die zo veel gaf. De Aarde waarvan zoveel is genomen vanuit een vorm vanzelfsprekendheid, geeft respons.


Moge in ieder geval de elementen in ons in harmonie zijn om op een wijze manier met deze extreme weersomstandigheden en natuurrampen te leren omgaan.  Kunnen we nog iets voorkomen? Het vuur in onszelf iets temperen? Harmonieuze verstandhoudingen.

Hier in Nederland is de temperatuur op dit moment van schrijven rustig, 20 graden overdag, weinig wind en af en toe verwachte en ook onverwachte 5 minuten durende  hoosbuien alsof er een kraan vol wordt opengedraaid waardoor tuin en straat daarna kort net niet blank staan, de rioolputten en het riool werken goed. Nog wel. In Limburg- waar veel watersnood was en de gevolgen hevig- zijn dit soort regenbuien een ramp erbij.  


Vandaag klimaatbespreking. Code rood. De aarde reageert op ons nemen, ons misbruik. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ik weet ook niet wat nog te doen, behalve mijn tuin groen houden.  Slechts 1/3 betegeld te hebben, Niet iedereen heeft een tuin. Laat ik mijn best blijven doen om zover als het in mijn vermogen ligt om bewust en zuinig om te zijn met water, gas en electriciteit.


Constructief denken, zoals


in de badkamer

Zelf gebruik ik dagelijks minder water bij het mij  wassen aan de wastafel. Stop erin of klein teiltje. Een paar keer per week maximaal 3- 5 minuten douchen van warm lauw tot bijna koud  en ondertussen vang ik het water in een teil. Dit water hergebruik ik door steeds een  kleine  emmer te vullen om de wc mee door te spoelen. Dit scheelt veel schoon (drink) water. Douchewater kan ook hergebruikt worden om de badkamervloer mee te schrobben.

Ik ben mij nog aan het aanleren om consequent de kraan dicht te draaien bij het tandenpoetsen na eerst alleen een bekertje water ervoor open te draaien. Nog steeds is stromend water uit een kraan geen vanzelfsprekendheid.


In de keuken is een manier om zuinig met water en gas te zijn door de warmwaterknop nauwelijks te gebruiken, doch om wanneer ik water voor thee of koffie zet een volle waterkokerkan op te warmen en dat wat ik niet gebruik in een grote thermoskan te doen en op te sparen om er later de afwas mee te doen.


Hooikist

Als ik eenpansgerechten of voor een paar dagen soep bereid dan breng ik het gerecht aan de kook( deels met behulp van kokend water uit de waterkoker)  op het gasfornuis en doe na een paar tellen koken pan en al in mijn hooikist. Daar kan het  gerecht garen zonder te verbranden of droog te koken. Kost niets extra’s.

Zelf heb ik als hooikist een oude koelbox met onderin een kussensloop gevuld met hooi. Aan weerszijden een kussen met aquariumwatten, daar tussen in zet ik de pan met daarop nog een klein kussentje plus de deksel. Uur of langer laten garen. Smaken doet het altijd. Mijn moeder gebruikte het bed- holletje maken door de dekens tegen de pan op te duwen- als hooikist 😊. Rijst altijd.


https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikist


In de tuin heb ik bakken, emmers en een grote cementbak staan om water op te vangen voor vogels en de potplanten. Kleine en grote doppen gevuld met water staan her en der verspreid voor de vliegenden of kruipenden opdat zij kunnen drinken zonder verdrinkingsdood .

Zuinig zijn met schoon water gaf mijn moeder mij al mee. Mijn moeder wist so wie so hoe duurzaam te leven. Zuinig met alles omgaan werd mij met de paplepel ingegeven, dus om te zeggen dat de oudere generatie niet  aan duurzaamheid deed ...!?


Een auto heb ik niet meer. Dus loop ik veel en  fiets in huis op van die pedalen,

Kleding koop ik zelden. Schoenen wel ieder jaar of om het jaar een paar. Ben een buitenmens en geen stadsmens. Met vakantie ga ik niet. Wel heb ik nog steeds verfspuitbussen, als die op zijn dan alleen acryl verf uit een tube. Echter, ik schilder weinig. Een moestuintje heb ik nog niet, al heb ik een groene tuin dan toch heb ik er de vingers niet voor, wel staat er een appelboompje in de tuin. Dit jaar met zes appels.

Als het weer kouder wordt, kleed ik mij warmer. De thermostaat  zet ik op hooguit 18 graden. Als er bezoek is dan gaat hij naar 20-21 graden. 

Mijn afval scheidt ik al jaren. Al jaren hebben we in deze gemeente een gft klikt. Een klikt voor blikjes en een kliko voor papier. Voor het restafval is er een restafval ondergrondse container en 1 x per 14 dagen staat er een mobiele milieustraat in het dorp. Ideaal voor kapotte lampen, batterijen of wat dan ook.  

Nou, ik vind dat ik best mijn best doe. Als het winter wordt doe ik alleen in het weekend savonds meer lampen aan. Verder is 1 lamp voldoende.  De dag begin ik dan wel met een hele felle lamp bij de eettafel. 


Wie heeft er nog tips voor het gewone huishouden? (Voor wie nog een woning heeft☺️? )




Onmisbaar

Een  zuurstofschenkend, verkoelend, verkwikkend , schaduwrijk, rustgevend bos vól biodiversiteit. 


24 augustus 2021

Video van de Nos met uitleg over de Crisis die de Klimaatverandering is  https://nos.nl/l/2390215