Powered By Blogger

zondag 27 augustus 2023

9-2023 Vrijheid van Meningsuiting

 

Je staat nog steeds in het dorp. Al zeker vier jaar. Onbeschreven, behalve aan de voorkant bovenaan de gemeentenaam met eronder de woorden aanplakbord voor  vrije meningsuiting en de lijmresten van campagneposters ten tijde van Verkiezingen . Ah, toch heb ik eens een kerstwens op je  aangebracht. Oh ja, en iets over vriendelijkheid. Dát werd  eveneens verwijderd. 

~~~~~

Een Vrijheid van Meningsuiting bord op de plek waar ooit een brievenbus stond nodigt uit tot schrijven én niet schrijven. Regelmatig loop ik er langs of sta stil en als er weer wat in het land  of elders in de wereld gebeurt heb ik wel eens de neiging om via dat bord boos, machteloos en verdrietifg ( of …is het tevens belerend?) te reageren. Bijvoorbeeld: “leven en láten leven,  haal even diep ademen als iets of iemand je niet zint of je je gekwetst voelt en doe  zelf geen schade in woord en daad. Het leven is zo kort. 

Vrijheid van Meningsuiting is respect hebben voor andere meningen en andere perspectieven zolang het niet de perken te buiten gaat.

Vrijheid van Meningsuiting is ook je mond weten te houden in en dus lopen we -in het dorp waar we wonen- langs dat bijzondere bord  - dat een teken van democratie is- zonder er iets op te schrijven, te plakken of op aan op te hangen.

Fascinerend! 

Het lege bord brengt mij keer op keer  tot zelfreflectie

Nog steeds bezin ik..

Het bord staat er niet voor niets. We mogen! Ik mag! Misschien zou ik er een schilderwerkje op mogen bevestigen ? Ja, zou kunnen. Met alle inwoners samen zouden we een collage kunnen maken aan woorden of stukjes zin in zwart, wit of kleur. Als een lappendeken. Mooi! 

Doch het blanco bord is al een lappendeken van onzichtbare gevoelsgedachten  gemengd met wel of niet emoties van een ieder die er langsloopt of even bij stilstaat. Zelf word ik er vandaag ontroerd door.

Zijn wij schijtlijsters in het dorp dat we er niets op durven te schrijven of te tekenen? 

Tja… ik besef dat vrijheid van meningsuiting niet hoeft te zeggen dat je altijd iets móet zeggen of te schrijven. Ja, we hebben de vrijheid om onze mening te mógen uiten. Het mag! Doch dat wil niet zeggen dat we altijd, constant iets hóeven te zeggen uit naam van die mooie en tevens steeds vaker verschrikkelijke Vrijheid van Meningsuiting als ze misbruikt wordt en in woord en daad over de grenzen van goed fatsoen en wetten gaan.

Stilzijn is ont-moeten. Ontmoeten. 

Ja en Nee. 

Misschien …

In gedachten zie ik opeens vanaf 4 en 5 mei  vergelijkbaar bord op de Dam in Amsterdam staan, “Bord voor vrije meningsuiting na …bezinning”. Of zou dat dan niet meer vrij zijn? Nou ja, ik weet het niet. 

Tja, ik vraag mij af hoe ik in mijn jongere jaren zou zijn geweest als er social media platforms of gratis Blogspot als deze waren geweest.

Vandaag zet ik het bord op de foto. 

Het is of het glimlacht en even beweegt. Mij toeknikt als een Wijze. Dan … staat het weer stil op de plek -waar vele mensen waaronder ik -ooit brieven en kaarten in de brievenbus stopten. 

“Stil staat het bord 

het houdt de wacht 

met de onzichtbare woorden

Bezint eer gij begint. “

“Misschien een idee voor bij trein en metrostations maar dan met zichtbare woorden erop gedrukt?”



#vrijheidvanmening #vrijheidvanmeningsuiting #idee #Gemeente

#stilzijnisont-moeten

#https://www.mensenrechten.nl/themas/vrijheid-van-meningsuiting











vrijdag 25 augustus 2023

8-2023 Een regenboog🌈



Op Instagram heb ik onder de naam van mijn kat een schrijfsel over de regenboog geplaatst. Over de schoonheid ervan en al is het  natuurkundig te verklaren dan toch vind ik het van een magische schoonheid getuigen. Een allemachtig prachtig verschijnsel waar ik een warm, blij gevoel in mijn borst door krijg. 

Het is een nogal lang schrijfsel geworden. Van het een kwam het ander. Vandaag ga ik voorbij mijn schijtlijsterigheid, mijn angst om gekwetst te worden, en verbind ik  mijn Instagram account met mijn Blogspot. 

#regenboog #suicidepreventie  @113 #harr #levenen latenleven #geenschadedoen #diepademenk #vriendelijkheidkostgeengeld

https://www.instagram.com/p/CwX2bLCtmIP/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==


zaterdag 19 augustus 2023

7-2023 Mijn tuin😍🐜🐝🐌🪳🕷🐾🌳🌺🌸🌹🌷🌼

 








Een eengezinshuurwoning met tuin. 

Tuin en huis. Mijn plek. 

Eerst was de tuin vol tegels, als een parkeerplaats of een luchtplek. Kil. Tóch riepen huis en “tuin”mij.

De onmacht, woede, verdriet, gemis om te moeten kiezen om te moeten verhuizen na 30 jaar huwelijk, weg. Na het complete  gezinsleven inclusief gezellige inloop van een plek die als Thuis  voelde. De verhuizing maakte veel oud zeer los  dat mij eerst blokkeerde. 

Echter, ik koos en al dat gevoel sublimeerde ik door veeeeel dagboeken te schrijven,  hard in de Zorg te werken en in mijn vrije tijd naast het zorgen voor mijn kinderen tegels te verwijderen om een nieuwe tuin te laten ontstaan. 

Tegel voor tegel, maand na maand na maand. Zand om ruilen voor aarde. Zaadjes aangedragen door de wind en vogels. Planten gekregen van dierbaren. Een paasboomstek werd een boom. Dierbare boom. De stenen vlakte is langzaam door de 22 jaren na de scheiding heen gesublimeerd tot een paradijselijke plek met steeds meer knusse(5🥰) hoekjes  waar mijn niet zo beste ogen tóch steeds meer zien, steeds meer opmerken. Ontdekkingen.

Ben er v’liefd op🥰 ,  dankbaar dat alles zo mooi groeit en bloeit. Ik zie het nooit als vanzelfsprekend 

Thuis.  Thuis in huis en tuin.  Thuis bij mijzelf.  Biodiversiteit alom. Een deels gecultiveerde, tevens vrijgroeiende tuin.

Moge mijn ouder wordende lijf meehelpen om de tuin behapbaar te blijven houden zodat niemand klaagt over  ….mijn groene tuin! 

Hm, misschien wordt het eens tijd dat ik verbaal ga klagen over alle te veel tegels elders? Of om het feit dat prachtige stoepplantjes niet in achterpaadjes mogen leven.  Daar ga ik ( weer) een ander blogbericht aan wijden. 

 #dankbaar #onttegelen #groene tuin