Powered By Blogger

maandag 29 juli 2019

2.157 🌳🌳🌳 verkeersborden🌳🌳🌳

Ze heeft  geveegd en gedweild. Ook heeft zij de strijk gedaan, evenals het logeerbed bedekt met schoon beddengoed te ontdoen van drie dekbedden. Dochterlief bleef voor het laatst met oud en nieuw slapen. Toen was het koud en vroeg dochter meer dekbedden die er uiteindelijk - het is zeven maanden later- voor Jan Doedel op lagen. 
Meer huishoudelijk werk doen is voorlopig zinloos. Gruis blijft komen door kieren.


Afijn, de huizenrij in de straat waar zij woont is in de 5 de week werkzaamheden beland.  De bewoners, de huisdieren en de tuinen ondergaan de herrie. De mensen blijven het als een constructief gebeuren zien. Lekker door in de bouwvak😁 zit er in, terwijl zij zomers haar serotonine gehalte oplaadt in haar tuin, haar paradijselijke plek. De zomer is haar vakantietijd. Thuis. En nu? Steeds weggaan is haar te veel.
Het werk houdt onder andere in: gedrrrrrilbooooorrrr om oud hardnekkig vastzittend voegmetselwerk eruit te freesen. De straatkant is al gedaan en voorzien van nieuw metselwerk en aan beide kanten zijn de spouwmuren geïsoleerd ( hetgeen ook een klere herrie was). Haar woning en die van een  buurvrouw zijn voor en achter al gedaan. Prachtig! Ja, ze is dankbaar voor dat wat al opgeknapt is.Toch blijft de bijna non-stop herrie door merg en been gaan. Haar zenuwen zijn tot het uiterste getergd en ze voelt zich momenteel als een steigerend en bokkend paard tegelijk van ellende. Haar enig overbleven vis- sinds 24 juli alleen in het aquarium de laatste twee sluierstaarten stierven, waarschijnlijk door de extreme hitte of door...het indringende drilboor geluid- een 17,5 jarige algeneter heeft zich wederom achter een steen verstopt. Haar I poezenbeest sluipt door het huis op zoek naar een rustige stille plek. Ze keken elkaar vanmorgen aan, toen om 8 uur, net nadat de generator was aangezet, het drrrrilboren begon: niet weer he?
Sommige plantjes en ook diertjes onder potten hebben in haar tuin - al doen de mannen nog zo voorzichtig mogelijk- een opdoffer gehad van de werkzaamheden. Tsnumami’s en aardverschuivingkjes voor kleine tuinbewoners. Ze heeft dicht bij het huis een slak kunnen redden, ook een paar wormen gebadderd die zich met de huid vol hard zand een weg baanden naar veiliger oorden kronkelden. De stekjes bij het huis, oord van vele grondkruipers is niet meer wat het was.
Voor hen is het een rampgebied.
Verderop is een baby 5 weken terug geboren. Nee, die  heeft nog geen rustige door de weekse dagen meegemaakt. 

Ze probeert haar steigerende gevoel om te zetten in iets positiefs. Echter, ze kan niet veel nieuws bedenken. Behalve ...wederom voor bomen opkomen. 
Doen!
Vanmorgen kreeg ze een filmpje van een penvriendin uit de Verenigde Staten. Ze zag Sequoia’s in een klein park. Mammoetbomen. Eeuwenoude bomen. Zij staan al jaren daar waar eerst een bos was. Deze mochten blijven. Huizen en wegen zijn eromheen gebouwd. Ergens op de wereld is zelfs een boom van 2200 jaar.
Respect voor deze reuzen. Ze schenken leven. Zuurstof en koelte. Ze zijn nodig als habitat voor de kleinste en grotere klimdieren.
Respect!
Hier in Nederland worden bomen verwijderd omdat hun wortelstelsel ( dat zo goed water kan opvangen, afvoeren en een natuurlijke dam tegen overstromingen is) te groot zijn geworden en er geen pad of grasveld omheen aangelegd kan worden. Oké, er komen nieuwe bomen in de plaats. Maarrrr .... het zijn geen dingen, geen objecten. Wij zijn van ze afhankelijk! 
Klimaatverandering? Tropische temperaturen? Overstromingen? LAAT BOMEN STAAN. 
BOUW ER OMHEEN! Ga je ergens wonen waar bomen staan? Teken voor de bomen. Vooral in deze tijden hebben deze - vind ik- meer dan ooit prioriteit. 

Bomen langs wegen staan in de weg voor automobilisten? Wie maken de wegen nou gevaarlijk? De bomen? Moeten bomen weg ten tijde van klimaatverandering omdat een weg te smal is en automobilisten hun rijgedrag niet aanpassen? Ik kan er met mijn pet niet bij dat er zo veel en gemakkelijk gekapt wordt in ons landje ( onder de zeespiegel!) 
Wanneer komt er als aanvulling op de verkeersborden als waarschuwing overstekende dieren, borden met: pas op, vaart minderen,  BOMEN!

 Houd ze in ere! Heb RESPECT voor bomen die ons zoveel schenken. CO2 omzette, fijnstof opvangen en ZUURSTOF ervoor teruggeven. Leven! Geen zicht genoeg gas terug.Letterlijk en figuurlijk.

Vandaag gaat ze verderop in het groene hart van het dorp op een bankje haar lunch nuttigen. Heerlijk koel in het groen onder de bomen. Bomen waar velen naar op zoek gaan in vakantietijd om hun rust te vinden. Klimaatverandering? Temperaturen van 40 graden in ons landje?
Laat dat wat wij aan Natuur hebben, staan. Wanneer komt er een groot kapverbod? 

Ja, ik gebruik veel het woord bomen. Prima. Hoe vaker hoe beter. 

#klimaatcrisis #klimaatverandering #klimaatakkoord #bomen #verkeersbord bomen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten