Powered By Blogger

dinsdag 24 september 2019

2.174 in het belang van het klimaat van en op de Aarde?



Vandaag begon ze na een nacht woelen, waarbij ze het leven deels niet meer zag zitten, de dag in bed. Nog steeds zit ze op bed. Ze heeft zich wel eens beter gevoeld. Haar benen kunnen en willen letterlijk en figuurlijk steeds minder verder. Pijn. Ze is/ was / is? een beweegmens. Vandaag oefent ze het lopen niet. 

Ze zit op bed, dringt thee, voelt zich gedemotiveerd, heeft geen puf om zichzelf te motiveren. Toch is zij zich intens bewust dat ze een Jane Goodall T shirt draagt. Ze kocht het een poos geleden voor het goede doel. Ten gunste van allen. Good for all? Goodall! Mooie achternaam.



Het woord DIFFERENCE staat met grote witte letters pontificaal op het T shirt geprint. Daaronder weet ze: “ what you do makes a difference and you have to decide what kind of difference you want to make.”

YOU have to decide. De Boogschutter in haar beweegt zich weer iets.


Slik. Heeft ze enig verschil willen kunnen maken, opgegeven? Does she wants to make any difference? Een hartje voor Vluchtelingen. Begrip, empathie en compassie voor je medemens hebben? Zo moe van discussies. Haar hart verdraagt het nauwelijks.


Ze is moe. Zo vreselijk  vermoeid. Zoveel meningen van mensen: over mensen, elkaar, over migratie van mensen, vluchtelingen en ook van dieren, het Klimaat, de Klimaatverandering, over hoe we kunnen blijven koken, electriciteit in ons huis, windturbines, duurzaamheid, vervoer, Schiphol verhoogt aantal vluchten, CO2 uitstoot, de bomen kunnen het niet aan, worden verwijderd als iemand tegen ze aan rijdt, verstening. Ja, ook over dieren en het klimaat. Daarbij ziet ze steeds weer het beeld voor zich van een gorilla die de boom waar hij / zij woont, leeft tracht te beschermen tegen de houtkap. Het mocht niet baten. Heeft zij 
een mening? Ze merkt op. En nu? Ze zit in bed constateert dat ze tamelijk murf is van alle meningen. Heeft ze zelf een mening?’ Decide what difference do you want to make.’
Ieder en/of samen iets doen in het belang van alle leven. Respect  hebben voor al wat leeft zei Albert Schweizer. 

Tegen alle regels van de woningstichting waarbij ze huurt probeert ze de zijkanten van het stenen achterpad groen te laten groeien, ook voor de mieren, torretjes en andere insecten  die daar proberen te leven maar steeds moeten vluchten voor het ‘vuilvrij’ maken tussen de tegels. Het middenpad laat ze vrij. Braaf🙄! De Brandweer moet er gemakkelijk doorkomen. Nog nooit was er  brand en nooit is er iets over de zijkanten gezegd. Twee in het wild groeiende stevige vaste planten die zomaar opkwamen heeft ze laten staan en snoeit ze opdat deze niet weggehaald worden. Ook stonden er drie paardebloemen, netjes aan de kant, niemand tot last zijnd en ten gunste van bijen, hommels, wespen en vlinders. Maar oh, oh, het wordt ‘onkruid’ genoemd, ‘vuil’ en iemand heeft de drie weggehaald. Stiekem heeft ze bloemzaadjes in openingen tegen de achterkant van haar schuur aan de zijkant van het achterpad gezaaid. Een tegel uit openbaar bezit halen en daar een stevige winterharde plant planten- ten gunste van de waterhuishouding in het achterpad- durft ze nog steeds niet.  Niets mis met steen. Echter, balans.Volgend jaar zullen de zaadjes opkomen. Insecten zullen blij zijn en het zal er niet meer zo troosteloos, triest versteend uitzien. Ieder dier- groot en klein- is van belang voor het EGO systeem? Niet dus. Wel voor het ECOSYSTEEM. ( wat heeft de krokodil voor belang? De krokodil die een nazaat is van oerdieren. Ze vindt een krokodil net zo eng als anderen een slak eng vinden?) Deels lijkt haar enig overgebleven vis - een algeneter- ook op een oerdier, in het klein.

Ze is moe, zo vreselijk vermoeid. 
Ze probeert een verschil te maken.  Al is het nog zo klein. In het belang van de Aarde. In het belang van toekomstige generaties. Het maakt geen snars uit? 
Als we nou eens allemaal op 27 september tijdens de dag dat er een  klimaatmars is, daadwerkelijk íets doen- met onze handen- in het belang van het Klimaat van de planeet. Deze prachtige planeet Aarde- waar we te gast zijn gedurende -als het meezit- negentig jaar. Is het geen wonder zoals we op haar door de zwarte Ruimte draaien? Zij zweeft en ze houdt ons stevig vast. Nog steeds. Vooral als je heel jong bent en ook als je ouder wordt ga je dat merken. Hoppa, daar lig je weer als je even niet oplet in het hier en nu. Zwaartekracht. Ja, ja, het is wetenschappelijk te bewijzen, maar laat mij blijven verwonderen buiten de gevolgen van het vallen om.
Dus ... aan een zijkant iets zaaien of planten. Een tegel durven te verwijderen?  In ieder geval in je tuin als je een tuin hebt. Zonder de openbare orde en regels in de weg te lopen. 

De boom in haar tuin, die ze alle jaren steeds snoeit omdat anders de buren er anders ‘last’ van hebben, zal ze haar deze herfst niet snoeien? 
Wat zou het fijn zijn als er een verbod op het kappen van gezonde oudere en oude bomen zou komen. Dát is in het belang van de Aarde. Tevens ook in ons belang en dat van de toekomstige generaties. Als je ergens gaat wonen en er is een groene tuin eventueel MET BOOM. Laat het. Laat het bestaan, leven. In een groene tuin groeit leven. Stop verstening ook van je hart. Zegt ze nu tegen zichzelf. En ... er is niets mis mee om je leven lang met dezelfde meubelen te doen of met die van generaties ervoor. Dat is duurzaam. De Aarde geeft. En wij nemen en nemen. Ze wordt aangerand. Ze wordt verkracht. Ze kookt en is logisch dat alles erdoor van in de war raakt.
Het evenwicht. Het evenwicht tussen de elementen is zo verstoord.

En ja, over pakweg 100 á 200 jaar zal alles er waarschijnlijk anders uitzien. Zo gaat dat. De Aarde kan ook zonder mensen voortleven. De Aarde redt zich vast wel weer. En wij, in ons landje onder de zeespiegel? Met de stijgende zeespiegel? Dat geeft mij opeens het beeld van een ijsbeer die in de ijskoude doch warmer wordende poolzee op een van de weinige  langsdrijvende ijsschotsen klimt. 
In het belang van het Klimaat op en van de Aarde? 

Wat is in het belang van toekomstige generaties? 

-Stoppen met spastisch zijn over dat wat men onkruid genoemd wordt. Het zijn krachtige geschenken van de Aarde.
-Bomen laten staan. Als je huurt staat dat in het contract. Moge dat zo zijn.
-De hoeveelheid stenen, aarde en groen in balans. Te beginnen in onze tuinen. Jaja ik weet dat ieders tuin ieders tuin is. Echter koop of huur, het is en blijft van de Aarde. Toch? 
-Water opvangen ( bij ons is dat DRINKwater) tijdens douchen:  om planten te bewateren, voor wc doorspoelen, handwasje en schoonmaken. Water zo bijzonder.
-Indien je geen zwaar beroep hebt of jezelf onderplast dan is er niets mis mee met je een paar keer per week aan de wastafel te wassen. Zestig jaar geleden deden we het nog zo. Aan de gootsteen. Een oudtante waste haar haar 1 x per jaar. Nee, dat hoeft niet meer zo extreem. 
@ dankbaar ben ik naar een vriendin toe die zich inzet om kinderen bewust te maken van bomen en met de gemeente waar ze woont bomen plant. Niets is vanzelfsprekend.
@dankbaar voor een andere goede vriendin-de oorlog was ze in het Verzet- die zich samen met mij druk kan maken over alles wat er door onze Gemeente uit de grond gehaald( gerukt) is, vaak ten gunste van weer een ander groen project. Maar toch ... laat groen, groen blijven. Fijn dat er tegenwoordig ook in het wild groeiende en bloeiende planten mogen groeien en bloeien.
@ dankbaar dat boeren, ondanks niet zulke beste oogsten de laatste jaren, toch bloemen zaaien waar insecten op af komen.
@dankbaar voor de Bomenridders, Bomenstichting en allen die ze niet noemt maar wel goed bezig zijn. 
@ dankbaar voor alle kleine diertjes en vogels in mijn tuin. 

Ja, ze weet dat ze weer eens in herhaling is gevallen. Ieder doet het op de eigen manier en heus zij respecteert ook andermans manier. Ze had ook kunnen vloggen? Ze overwoog het even,  maar nee. Dát laat zij aan de jongeren over. 



Ze trekt zich terug vandaag. Dankbaar dat het kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten