Powered By Blogger

dinsdag 5 november 2019

2.185 ten gunste van het klimaat —>autoloze zondagen en andere ideeën

Autoloze zondagen
In de jaren ‘70 waren er autoloze zondagen. Ik vond het een verademing. Vandaag las ik dat de Overheid er serieus over denkt om een autoloze zondag in te voeren. Waarschijnlijk 1 per jaar las ik eerder. Waarom slechts éen? Waarom niet vaker? Bijvoorbeeld een keer per maand of twee manden? Niets mis mee. Goed voor mens, dier en milieu. Minder stress. Minder moeten.

Politie, brandweer, artsen, mensen in de gezondheidszorg  ,thuiszorg en ambulances zullen zeker moeten blijven rijden tijdens autoloze zondagen. Dat is logisch. Mogelijk dat de ambulances dan minder hoeven uit te rukken doordat er geen auto-ongelukken zijn, hetgeen de zorgkosten drukt? Mensen die in de Zorg en Welzijn sector werken  en mensen die continue draaien in een andere sector kunnen  wellicht deels met het Openbaar vervoer? Ook zijn er andere branches die moeten blijven rijden. Maar wanneer het gros van de burgers  de auto laten staan tijdens deze autoloze zondagen, dan scheelt het lijkt mij aan hoeveelheid CO2 uitstoot. 
Ook wordt er gedacht om de maximum snelheid te verlagen naar 100 kilometer per uur. Gewoon doen. 
Waarom moeilijk doen als het simpeler kan?

Reizen voor je werk versus banenruilbeurs
Is het niet gek dat velen in Nederland op de werkdagen van hot naar her reizen? Per auto of per Openbaar Vervoer. Waarom geen werk in de buurt? Is het er niet? Het zou schelen qua uitstoot. Mijn zoon reist dagelijks 45 minuten heen en terug naar en van zijn werk per trein. Indien ieder zijn werk zou ruilen met een ander voor eenzelfde baan maar dan in een straal van ongeveer 20 km rond de woonplek dan zou ook dit veel CO2 uitstoot compenseren. Het laatste klinkt waarschijnlijk moeilijk, maar waar een wil is is een weg. Lijkt mij. Soort kaartspel. Mijnheer a heeft een baan1 in plaats A en  mevrouw b heeft eenzelfde baan1 in plaats B. Beide werken ver van huis in plaats C. Wie hebben een baan1 in plaats C en zou graag dichter bij huis willen werken? Ruilbeurs voor banen.
Ja, ik besef dat als je het naar je zin hebt op je werk en ook goed met je collega’s overweg kunt het niet zo gemakkelijk is om te verkassen. Echter, misschien zijn er mensen die hier wél voor zouden willen kiezen?
Gelukkig ben ik gepensioneerd. Het is overwegen waard? Wellicht dat iemand dit idee kan uitwerken?

Koken
Zelf kook ik nog op gas, doch ik kook meestal eenpansgerechten. Wokken ook. Rijstgerechten, dikke soepen, macaronigerechten gaan op het gas. Echter zo kort mogelijk. Daarna gaat de pan in mijn hooikist en gaart het gerecht. Ideaal. Het brandt nooit aan en smaakt altijd lekker. 

Bomen
Op autovrije zondagen kunnen we bomen planten. 

Bomen planten bij iedere geboorte is ook een idee.  En vooral BESTAANDE bomen laten staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten