Powered By Blogger

maandag 2 december 2019

2.194 - Over het Klimaat- bouw om bomen heen of ertussen

Binnenkort mag er weer gebouwd worden in Nederland. Dat is fijn. Het is nodig. Echter, ik kan maar niet begrijpen dat er gezonde bomen gekapt worden in deze tijd van klimaatverandering en al helemaal niet dat ze moeten wijken voor het bouwen van huizen. Jawel, later worden ze vervangen door jongere bomen die een paar meter verder geplant worden. Ik kan er met mijn pet niet bij. Want ... er stonden toch bomen? Goed gewortelde bomen! Ik vind dat de zorgplicht ( zuurstof en koelte voor haar burgers)van een Gemeente tevens zou moeten inhouden dat er een plicht is jegens het Klimaat (dat in crisis is) om bomen de ruimte te geven om te mógen groeien. Om te mógen wortelen. 


Een huis kopen of huren dat een groene tuin heeft? Als het meezit met een boom! Zou het niet verplicht kunnen worden dat de tuin groen móet blijven? En ...zou het niet verplicht kunnen worden dat er minder tegels in een tuin komen? 

Kortgeleden las ik dat er in flink wat boomkap in de planning staat van de Gemeente waar ik woon. Waarom? Om een gezondheidscentrum te kunnen bouwen!
Kan er niet om de bomen heen gebouwd worden en er tussen?
( ja, ik schreef een e-mail enige tijd terug, doch nog geen respons. Ivm de Klimaattop gooi ik dit stukje op Twitter, mogelijk dat het gelezen wordt door een politicus?)

Een boom ís (als) een gezondheidscentrum: een boom kalmeert, brengt rust, een boom laadt je op, vangt fijnstof op (dat doen windturbines niet) zet CO2 om in zuurstof. Zuurstof waar wij maar 3 minuten zonder kunnen. Vogels, andere dieren en insecten wonen in bomen. Bomen geven koelte en schaduw. Heerlijk in tropische zomers, die warmer aanvoelen zonder bomen. Ook geven bomen met hun wortelstelsel bescherming tegen wateroverlast. ( natuurlijke dijken)
Het zou tegenwoordig toch moeten gaan om het belang van de leefbaarheid van bomen. Dan krijgen wij cadeau dat zíj ons multi- gezondheidscentrum kunnen zijn en blijven? Dit alles ten gunste van de planeet waar wij -en hopelijk de generaties na ons- op mogen wonen en leven. 
Een paar jaar terug mochten ( ongezonde voeding gevende) fastfoodrestaurants zich in deze Gemeente vestigen ( ondanks petities tegen hun komst ) en de dáar staande mooie, oude, gezonde, levengevende bomen moesten weg. Ja, ik begrijp dat deze mensen ook hun brood willen verdienen. Echter, wat wás het krom dat ze zich mochten vestigen en de bomen gekapt werden. Wellicht  kan er voorkomen worden - tijdens de Klimaattop in Madrid- dat er weer zoiets gaat plaatsvinden? Zoals bij het te bouwen Gezondheidscentrum in mijn Gemeente?  Wat zou het mooi zijn om een Centrum omgeven door gezonde bomen erbij te krijgen. Bestaande bomen!  Laat ze staan. Maar niet ze kappen en in plaats van de oudere een paar meter verder jonge bomen planten. Het moet toch en/ en kunnen? Wat is er moeilijk aan?
Wat zou dát heel fijn zijn en tevens een zeer goed voorbeeld voor de jeugd zijn. 
Hoewel het Ego systeem nog steeds de overhand heeft kunnen wij er niet omheen dat wij net als bomen deel van het Eco systeem zijn. Wanneer valt het kwartje?


Laten we een voorbeeld voor de Jeugd zijn en respect  hebben voor de Aarde met haar bomen en ál wat leeft.

PS: Op 11-12-2019 las ik:  https://nos.nl/l/2314252 en https://nos.nl/l/2314202


 😢😡. Vandaag: 05-02-2020 zijn de bomen -waar ik hierboven over schreef- in Heenvliet gekapt. Ondanks bezwaar van de omwonenden. Ondanks inbreng van de Bomenridders. Ondanks dat ik ook nog naar de Burgemeester schreef. ( nooit antwoord gekregen)

CO2 uitstoot? Van het gas af? Duurzaamheid?
Wanneer krijgen bomen een beschermde status? Dan zijn er ook nog vele vogels en insekten boomloos geworden. Respect voor de Aarde is ver te zoeken.



2 opmerkingen:

  1. Ik vind het ook onbegrijpelijk M.
    Een stad of dorp met bomen en groen is zoveel gezonder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, Beppe. En ...door het jaar heen zoeken veel mensen de Natuur op om op te laden en af te koelen.
      Kijk,ik kan je een respons geven ( met een omweg, via ons schrijfgroepje. Het blijft bizar.)

      Verwijderen