Powered By Blogger

zondag 5 april 2020

2.236 Over de coronamaatregelen in NL en beweegtips,

Zondag 5 april 2020

Als je alleen op twee meter afstand van je voordeur af en toe een voorbijganger ziet, geen ommetje meer maakt en dus continu thuis bent, dan voel ik mij een intens begenadigd mens dat ik een tuin heb. En ja, ook een huis, want er zijn mensen in de wereld en ook in Europa die dit ontberen. Die hebben het pas zwaar!


Soms denk ik: ‘wat zijn álle Corona maatregelen ook alweer?’ 
Hieronder zijn ze. Tot 28 april 2020 is dit wat het is. Hier en nu is het niet anders. Echter, ieder van ons kan er op de eigen wijze zelf nog een aanvulling aangeven. We zijn braaf met zijn allen- we zijn braaf wereldwijd -dat wij zo gehoorzaam zijn. Ergens is dat volgzame van deze regels die onze vrijheid aantasten best eng en ik ben blij dat er voorlopig geen verkiezingen zijn, want voor hetzelfde geld kan er misbruik worden gemaakt van Macht. Doch ik ben dankbaar voor onze Overheid.

Sinds een vriendin Corona symptomen heeft, ze was ik weet niet meer aan de deur op twee meter afstand, heb ik mijzelf -net als zij in haar huis- eveneens in strikte quarantaine gezet. Dus niet meer buiten mijn tuin komen. Hoelang is het nu al?  Wat zou ik graag weer mijn dagelijkse ommetje dorp willen maken. Zonder commentaar van de enkele passant. Tot twee keer toe kreeg ik te horen-toen ik nog loslopend wild met rollator was- eum ik meen sinds 24 maart, dat ik tot de kwetsbare ouderen behoor en dat zij binnenblijven voor mensen als ik. Ik zei: dank je wel, echter mijn conditie moet ik op peil houden dat is goed voor mijn frontale hersenkwab, mijn bloedvaten en algeheel welzijn. Maar ja, het hakt er wel in als dit tot twee keer toe gebeurt. Aangesproken worden op de dijk waar ik dagelijks liep -en nauwelijks iemand tegenkwam- door twee keer een mij onbekende. Waarschijnlijk een thuiswerker. Sindsdien ben ik nog een keer een ommetje gaan maken ( voor mij is dat een wandelingetje) en ben de andere kant het dorp uitgegaan. Geen mens te zien. Mag ik hier wél bestaan? Ik liep een stuk en ben toen bij een groepje grazende schapen gaan zitten terwijl ik in de huilmodus schoot,  uitkijkend over de akkers. Weg van mijn vertrouwde route. 

Afijn, gezondheid is een groot goed en bewegen eveneens. Dus motiveer ik mijzelf en zit sindsdien dagelijks op mijn moeders oude keukentrapjeskruk op twee pedalen in de tuin te fietsen.  Regelmatig verplaats ik de kruk om van uitzicht te veranderen in mijn paradijslijk plekje dat mijn rijtjeshuis tuin is geworden. Een andere vriendin vindt dat ik zou moeten vloggen. Dagelijks. Want ze lachtte zich een bult toen ik tijdens storm Ciara en Dennis(zie mijn Twitter. Is dat echt amusant? ( toen waren er nog geen restricties) eveneens in de tuin op één plek fietste. Nou leuk hoor, dat ik tot lachen uitnodig. Grappig? Lol.

Afijn, vandaag nog niets van mijn kinderen gehoord, terwijl dit dagelijks het geval was. Oudste zat er gisteren ietwat doorheen. Tja, ik begrijp het wel. Je zult de hele week hard gewerkt hebben en dan is het weekend. Je mag niets. Geen terrasje open waar je lekker in de lentezon iets kan/ mag drinken en of eten. Niet met vrienden afspreken en aan alle kanten van je appartement hoor je mensen praten, lachen, schreeuwen, kinderen. Het laatste wat ik van hem vernam is dat hij naar een moeder met twee kinderen zou gaan om haar aan te spreken op het ‘ lawaai.’ Sindsdien niets meer vernomen. Dochterlief is ook stil. 
Zo dadelijk beide eens  sms’en en een fijne middag wensen. Meer niet. 
Wat ben ik dankbaar dat ik een woning met een tuin huur. Maar ja, ik heb wél te doen met alle mensen- waaronder mijn twee lieverdjes- die in een appartement wonen. In een stad. Jongste maakt dagelijks wel een ommetje. Oudste was het van plan in het weekend. 
Moge hij meer bewegen. Voor het geval mijn lieverdjes dit Blogspot ontdekken🤔.😁

Beweegtips buiten de huishouding doen en zo je een tuin hebt: tuinieren
-indien mogelijk een trap op en neer lopen, dat kan ook in een flat.
-fietsen op een stoelfiets/hometrainer met alleen pedalen waarbij je op een stoel of hoge kruk, fiets.
  • tijdens het nieuwskijken - of ander programma-achter een stoel staan en lopen op dezelfde plek
  • Tussen zitten door—-> bewegen. Rekken, buigen, strekken. Dit kan ook goed aan de aanrecht. Daar kun je ook pliés ( Google ballet) maken. Of andere ballet bewegingen.
  • -na zitten is het ook prima om op salsa muziek ( radio of You tube) te bewegen. Maakt niet uit hoe je dat doet.
  • na veel zitten in de avond vlak voor slapen gaan op rustige muziek bewegen. Een eigen dans verzinnen. Niet oordelen over jezelf. Lachen om jezelf mág. 
  • Hm, nu moet ik hoognodig weer eens in motion komen. Nou ja opstaan tijdens dit schrijven om een paaseitje of twee, of drie te pakken is ook een soort bewegen.🥳
Fijne dag!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten