Powered By Blogger

vrijdag 1 januari 2021

.2.288 Oud en Nieuwjaarsdag 2020-2021🌠

 31-12-2020


Oudjaarsdag 2020. 


11:15 geen groot of klein vuurwerkknalletje te horen. Poezebeest zit voor het raam te soezen. Het kattenluik is open. Zo ongebruikelijk voor een Oudjaarsdag. Geen kinderen of middelbare scholieren met rotjes, die ze al lopend neergooien. Vaak niet kijkend waar ze terecht komen.


Mussen zingen hun concert. 

Het dorp is stil. Op de Provinciale weg verderop hoor ik wat verkeer. 

De lucht is blauw met schapenwolkjes. Langzaam zoeven de windturbines. Hun wieken maken een geluid alsof er een vloot vliegtuigen aankomt. Doch de ‘vloot’ komt nooit aan. Behalve af en toe een enkel echt vliegtuig of een traumahelicopter. Meer niet. Wel vogels. Meeuwen, spreeuwen, koolmeesjes en mijn vele bezoekmussen met bezoekduif, die anders op dit tijdstip al naar elders zijn weggevlogen. Waar vluchtten de vogels in de jaren voor het Corona vuurwerkverbod  heen met Oud en Nieuw? Hoog, hoog de lucht in?


Een paar vriendinnen - nee, ik zag ze een poos niet in verband met een overlijden in de familie- zijn getest op Corona. Nog geen uitslag. Dat wordt ieder voor zich Oudjaarsavond vieren. Ik bak geen oliebollen, hoewel ik wel meel en olie in huis heb. Er komt toch niemand en ik ben misselijk van het  binge snoepen dat ik gisteren deed, waaronder twee voortreffelijke oliebollen gekregen van de overbuurvrouw. 

Een lieve boodschappenbezorger komt  drie versgebakken oliebollen brengen. Zoooo lief! Als cadeautje. Mijn misselijkheid is over na een gezonde start van de dag. Deze oliebollen  en die van de Overbuuf verdienen een prijs! Zo zalig.  Superrr.


11:30 de zon schijnt. Het is 3 graden boven nul. Dát is fris vergeleken de tropische temperaturen van de afgelopen zomer. Ik ga even een ommetje rond het dorp lopen. Kijken of ik nog Happy Stones vind. Gisteren vond ik een mooie. Roze met een lachend grappig kijkend  gezichtje en het woord Smile erop getekend.


Daar wordt een mens blij van. Ik heb de steen verder laten zwerven en neergelegd bij het huis van een vrouw die het regelmatig moeilijk met zichzelf en de wereld lijkt te hebben. Wie weet tovert de steen tóch een glimlach op haar gezicht. Poezenbeest -die meestal meeloopt - mag voor de zekerheid niet mee. Er zou tóch iemand opeens iets aan licht vuurwerk kunnen gooien. You never know.


14:30 Was van plan te gaan schrijven na mijn ommetje. Echter, ik ben beland op you tube omdat ik eens naar Guido Weijers wou luisteren voordat ik vanavond naar zijn Oudejaarsconference ga kijken. Ik had wel eens zijn naam gehoord maar ik kan mij niet herinneren ooit naar een conference van hem te hebben geluisterd. Opeens zijn er 43 minuten voorbij, hij boeit mij wel die Guido. Ja, vanavond ga ik kijken. Luisteren naar wat hij heeft gebrouwen van dit coronajaar. De rest van de show die ik net keek ga ik in 2021 bekijken. 


Waar wou ik over schrijven? Over Statushouders, mijn taalmaatjes/ cq bonus dochter en zoon in combinatie met de rechten van de mens.


19:00 ondertussen heb ik erover geschreven.  Het is een te lang epistel te worden. Daarom kies ik ervoor om het nog even te laten liggen, in te korten en pas later in mijn Blogspot te plaatsen. 


Zoonlief is elders rustig Oud en Nieuw aan het vieren.

Mijn dochter belde dat ze bij een vriendin vandaan rechtstreeks naar huis gaat. De metro rijdt tussen 19:40 en 20:42 de laatste rit. Thuisgekomen ontvouwt zich een avond beeldbellen met dochterlief nadat ik eerst hevig zat te dubben hoe mijn Oudjaarsavond tv kijken zou gaan invullen. 

Of toch schrijven, schilderen en muziekluisteren? Of ...Matthijs van Nieuwkerk, die ik erg gemist heb nadat hij stopte met DWDD. Hij is weer terug! Voor het eerst weer met het programma Matthijs gaat doorrr op Nederland 1.

Zoooo fijn. Ik verheug mij. Later dan op RTL4 The  Masked Singer meende ik te hebben begrepen. Heerluck ontspannen amusement. Tja, toen bleken de twee op hetzelfde tijdstip te zijn. Moeilijk moeilijk, moeilijk? Er zijn ergere dingen.

Matthijs gaat weer regelmatig presenteren. The Masked Singer niet dagelijks, noch wekelijks. 

Excuus Matthijs. 


Er ontspon zich tussen dochter en mij video bel gesprekken die Oudjaarsavond vulden. Ieder vanuit ons eigen huis. Raden wie de gemaskerde zangers waren. Ondertussen anderen diepgaande onderwerpen. Dus televisie op pauze. Het gevolg was dat de klok van Oud naar Nieuw bij mij 40 minuten later was. Bij haar eerder omdat ze niet steeds gepauzeerd had.


Ondanks het vuurwerkverbod werd er toch flink geknald ( van die zware bomgeluiden. Vreselijk vind ik dat. En nee, het lukt mij nog steeds niet om de Politie te bellen) Wel werd er her en der in het dorp mooi siervuurwerk afgestoken. Doch nergens zag ik groepjes mensen. 

Poezebeest die tot 31 december middags voor het eerst van haar 10 jarig leven nagenoeg stressvrij had rondgelopen, kreeg het toch ouderwets op haar heupen door het dan weer wel dan weer niet geknal. 




01-01-2021 


Vandaag is het stil in het dorp,


Vanmorgen vond ik bij de voordeur een mariablauwe happy stone. Ik kan er zo blij en dankbaar van worden. Ze zijn als briefjes. Jaren terug liet ik in een trein tussen Rotterdam en Bergen op Zoom anoniem  een nagenoeg blanco schrijfboek achter waar ik wél voorin wat in had geschreven: Het eerste boek van de treinreiziger  of zoiets  noemde ik het. Mijn bedoeling was dat mensen er motiverende teksten of als ze in de put waren van zich af zouden schrijven naar elkaar.  Zichzelf en onbekende(n)  steunen én blij zouden maken. Waar het is gebleven?  Door een schoonmaker bij  vuilnis gedaan? Bij gevonden voorwerpen en toen bij vuilnis?  Of ..dacht men dat het iets engs was? Dát kan ook. Iets terrorisistisch? 😯😢

Of ...reist het nog en maakt het mensen blij???🙏🕯😊💓. Wie zal het zeggen? Waarschijnlijk niemand. Het is zo lang geleden en waarschijnlijk is het raaaarrr dat ik erover begin vooral omdat ik het boek anoniem in de trein achter liet. Ooit deed ik hetzelfde in een supermarkt ( met medeweten van de manager) het was géén succes. Verre van dat. We hebben het boek weggehaald. 😢. Men benaderde het boek niet met het hart maar met onvriendelijke, wantrouwende ogen en nare teksten. 

Maar ja, dat boek voor de treinreiziger.. misschien ... wie weet? ...toch? Wellicht dat iemand anders een nieuw boek initieert? 


Hoe kom ik erop, oh ja door de happy stones. Kijk, die stenen werken wel. Ze dóen iets en maken een verschil. Ondertussen heb ik van mijn kinderen op mijn verjaardag rock paint gekregen en kan ik meedoen. Echter, het mooi schrijven op een steen om een tekening heen valt nog vies tegen. Tot nu toe  zijn mijn brouwsels onleesbaar.


Kijk, deze  ⬇️blauwe lag vanmorgen voor mijn deur. Er staat op geschreven dat ik deze mag houden. Waarschijnlijk ga ik hem tóch na een poos ergens neerleggen 😊.

 

Lieve mij onbekend lezer.

In alle opzichten  wens ik je  een voorspoedig, gezond, Corona vrij en andere ziekten vrij, vitaal, energiek, vredevol, vreugdevol, vriendelijk,vertrouwensvol, liefdevol, harmonieus, blij én moedig, motiverend, inspirerend en creatief 2021 met keer op keer een warme glimlach en een mélodietje in je hart.🙏🕯🍀💕🍀


Warme groet,

Mathil



2 opmerkingen: