Powered By Blogger

zondag 31 januari 2021

2.296 Nationale Holocaust Herdenkings Dag

 Mijn allergie tegen generaliseren, vooroordelen, discrimineren en uitsluiten verergerde doordat ik opTwitter las dat sommige relschoppers die in Rotterdam huis hielden van een bepaalde afkomst zijn en ...gelijk werd -door een groep -ieder mens met die afkomst in Nederland over één kam geschoren. Het maakt mij misselijk. 

31 januari. Nationale Holocaust Herdenkingsdag. Op deze dag ‘hébben’ we het recht en ik vind tevens een plicht, een verantwoordelijkheid om voor verbondenheid te kiezen. Dat zijn wij verschuldigd aan alle omgebrachte onschuldige mensen van Joodse, Roma en Sinti afkomst. Alle mensen wier Vrijheid met voeten werd getreden. 

Iedereen van een bepaald Volk, een religie of een denkwijze over één kam te scheren?  

Dat voelt afschuwelijk. Als individu weet je je geen houding te geven. In het buitenlandse nieuws las ik over de rellen van kortgeleden, dat wij Nederlanders vanuit het perspectief van die kranten ook over 1 kam worden geschoren. Dat voelt ongemakkelijk. Ieder mens heeft zijn, haar en het kwaliteiten én tekortkomingen. Zie de mens!


Vrijheid in Vredestijd is een kostbaar goed. Het kan onder de voet gelopen worden en dát is niet waarom oorlog nu voorbij is. Is dat Vrijheid?  Hoe zit het met jouw en mijn innerlijke strijd? Is het oorlog of strijd?

Moge wij allen Bruggenbouwers tussen mensen zijn. Steeds opnieuw. Ja, ook in coronatijd.

Het is een keuze die het hart samen met het verstand maakt.


Vrijheid  in Vredestijd is voor mij kiezen om steeds weer voor verbondenheid te gaan al is er nog zo’n diversiteit.


Ik herhaal. Vrijheid, wat is dat?

Vrijheid en Vrede zijn met elkaar verweven.

We leven als land in en dankzij de Europese Unie al bijna 76 jaar oorlogsvrij

In Vrede en Vrijheid,

Dat is groot respect waard. 75 jaar - bijna 76 jaar- geleden zijn vele mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen en vermoord. Voor  onze vrijheid? Nee, hun eigen Vrijheid werd verkracht. Hun waardigheid als mens werd gestolen, omgebracht.. 

Mensen uit landen waar oorlog en/ of dictatuur zijn naar ons land gevlucht.

Een land waar je in vrede en vrijheid kunt en mag leven.

Kies daarvoor zeg ik tegen mijzelf. Zelfs in coronatijd. Gewoon in je innerlijk. Heb het goed met jezelf, keer naar binnen. Al bijna drie jaar volg ik de mindfullness @ Calm app. Ik leer erdoor. Al kan ik nog steeds in de stress modus schieten en geen weerwoord hebben, dan kom ik er tóch steeds sneller uit, dankzij wat ik wel wist maar wat beter beklijft door Calm.


Vrijheid is voor mij vertrouwen met een gezonde dosis alertheid. 

Vrijheid is voor mij achterdochtige gedachten geen voeding geven, mij aan regels en wetten houden, met een gezonde dosis alertheid.

Vrijheid is voor mij wel of niet werken aan jezelf, aan je emotionele en geestelijke ontwikkeling met en in respect voor je medemens opdat we in vrede met onszelf en onze medemensen

kunnen leven. En Oke, het leven is niet statisch. Het beweegt. Ja, ook in Coronatijd.


En ja, we verschillen. Tegenwoordig merken we steeds meer de verschillen. Dat kan tot  ongelooflijke Babylonische spraakverwarringen leiden want ieder mens spreekt vanuit dat wat hij als waarheid ziet en voelt. Dat vind ik vaak zo moeilijk, want in wezen heeft ieder mens gelijk. Doch het gaat niet om je gelijk halen. Het gaat vind ik om vanuit je hart de ander te zien. Zo simpel en moeilijk tegelijkertijd.


Maar ja,  in ieder mens huist toch de behoefte om voor vol te worden aangezien. 

Om gezien te worden. Gehoord. Met vriendelijke ogen aangekeken te worden. We zijn allemaal mensen en hebben deze planeet als woonplaats. Ieder als het meezit zo’n negentig jaar. 

Leven en laten leven. Vanuit respect voor elkaars eigenheid. Zo simpel, zo moeilijk,

Een eigen wil, zelf keuzes mogen maken. Ja, ook in deze Coronatijd. Het goed hebben met jezelf.

Ons bewust zijn dat ieder doen en laten een gevolg kan hebben. 


In stilte herdenk ik al schrijvend de Holocaust. 

Een wereldvrede vlam brandt rustig 


Ze brandt voor zo afschuwelijk veel onschuldige mensen die omgebracht werden in de Tweede Wereldoorlog ( en ...daarna) om wie ze waren, waarin ze geloofden terwijl zij geen schade deden.


Waarom? 


Daarom ... alsjeblieft -sommige generaliserende- politici: stop met generaliseren! Geef alsjeblieft, alsjeblieft een goed voorbeeld aan de jeugd. Stop met vooroordelen voeding te geven. Wees Bruggenbouwers. 🙏🕯❤️


https://www.auschwitz.nl/nederlands-auschwitz-comite/onze-activiteiten/nationale-holocaust-herdenking/


https://nl.wikipedia.org/wiki/Holocaust


🙏🕯💔 5-6 miljoen mensen! 



2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Vrijheid, een groot goed en niet vanzelfsprekend. Hm, misschien schreef ik hierboven te weinig over allen die leden en omgebracht werden?

      Verwijderen