Powered By Blogger

vrijdag 4 januari 2019

2.65 Over het Klimaat

Hoewel ik mij irriteer aan mijn witjes en afgebroken zinnen, die ik nog steeds niet weet te bewerken in dit Blogspot, maak ik mij meer zorgen over het klimaat in de bevolking over het Klimaatakkoord of te wel de crisis van het Klimaat. Mijn ex gaf mij mee om wat dan ook van twee kanten te bezien. Beter ‘blind’ te zijn dan slechts vanuit éen standpunt te spreken en te handelen?  Of is ook dat een blind zijn dat ik zeer allergisch ben voor ongenuanceerde meningen? Ben ik zelf wel genuanceerd genoeg?  

Gisterenavond keek ik op de televisie naar een show van Ali B. Zijn denken deed mij goed. Naar beide kanten zien. Een 
bruggenbouwer. Voor verbondenheid gaan. Ja, dat doet Ali B goed. Gaan voorbij de vooroordelen vind ik beter voor ieders welzijn dan te blijven hangen in dat wat ons scheidt, hoewel het vervelend is indien er minder in portemonnaies komt. Echter, grote bedrijven geven net als het Koninklijk Huis werkgelegenheid.  Veel werkgelegenheid. Het Koninklijk Huis is tevens ons verbindende visitekaartje tussen landen. Zowel door middel van Handel als Cultuur.  Dat is écht iets om dankbaar voor te zijn. Iemand die om de zoveel jaar gekozen wordt heeft daar echt geen tijd voor. Ik las dat Grote bedrijven investeren in vernieuwing. Als grote leveranciers van bijvoorbeeld olie, benzine of gas moeten investeren in het roer volledig omgooien naar duurzaamheid dan kost ook dat geld. 
Dus ... denk ik het grote verschil aan inleveren tussen burgers en bedrijven te begrijpen.

Het is complex en genuanceerd. 

In mijn leven leerde ik te sparen voor wat dan ook. Zo min mogelijk afhankelijk te zijn. Ja, ik ben dankbaar voor wat ik wel ontvang van ons aller geld. Want het is geen geld van de Overheid. Die mag het verdelen en wat lijkt mij dat moeilijk. 
Velen hebben een grote mond, maar ik zou niet graag ons aller geld durven en kunnen verdelen. Jij wel?  Zo min mogelijk afhankelijk zijn gaven mijn ex en ik onze kinderen eveneens mee. Al spaar je maar een cent dan is dat een begin. En ja, ik heb ook periodes van geen werk en erge ziekte gehad, waardoor het moeilijk rondkomen was. Het is mij echter gelukt.

Waar gaat het nu om? Het gaat om zo energiezuinig  mogelijk te 
leven. Klimaatvriendelijk. Ik mis de bescherming van groen in het Klimaatplan. Want stel dat mijn huis geïsoleerd zou moeten 
worden dan heb ik gezien dat bouwers ingehuurd door de Woningstichting in de buurt niet altijd netjes omgaan met tuinen. Ik heb gezien dat bloeiende rozen eruit werden gerukt. Dat mooie tuinen platgetrapt werd. Kijk, dubbel glas en zonnepanelen zijn voor óns welzijn en íets om het Klimaat te ontzien. Doch het klimaat echt ontzien en beschermen is veel laten staan aan bestaand groen. Stoppen met het gekap van bomen. Stop met groen eruitrukken. Laten we kijken  naar wat de Natuur nodig heeft. Laten we bomen de ruimte geven om te mogen groeien en om de wortels weid uit te spreiden.
O
Nu ga ik een soepje maken. Even aan de kook brengen op het ( nog steeds gas🥴)fornuis en vervolgens de pan in mijn hooikist* ( een oude koelbox waarin met hooi gevulde kussens.) laten garen. 
Indien ieder huishouden dat zou doen, dan zouden we op velerlei gebied besparen.

Soms heb ik het gevoel dat veel mensen naar grote bedrijven en 
de Overheid kijken zoals wij als kinderen naar onze ouders keken, onwetend dat er grote onkosten zijn. Onwetend dat het over vele posten moet worden verdeeld.
Mijn buurvrouw zei laatst dat ik veel vergoelijk. Doe ik dat? Misschien wel, misschien niet. Echt, ik vind het vreselijk als mensen niet rond kunnen komen. Een vriendin die zich bij de Gele Hesjes demonstratie  voegde kwam er snel van  terug omdat er zoveel onruststokers en haatzaaiers waren. Daar kiest zij niet 
voor. Haar plan is om zaterdag op de Erasmus brug in Rotterdam te gaan staan om op een vriendelijke manier stilletjes demonstreren tegen klimaatplannen die slecht zijn voor de individuele al krappe beurs. Ook tegen de door velen geziene ongelijkheid van inleveren tussen burgers en industrie. Ze zegt te gaan staan op onze mooie brug. De brug in de vorm van een Zwaan. De brug met de naam van de wijze Erasmus. Moge de brug verbindend en wijs werken. Moge een ieder veilig zijn. 
Moge men inzien dat we alle energie zouden moeten en mogen 
bundelen om ieder voor ( ja, het klinkt dubbel) zich op de eigen manier aan het klimaat tussen mensen onderling te werken en aan de Klimaatcrisis. De Crisis van het Klimaat. Daar gaat het nu om.
Samen voor in plaats van samen tegen.
Samen werken aan bescherming van onze Aarde. Moge er verbondenheid, vriendelijkheid en begrip zijn.
🍀🌳💕🌳🍀













'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten