Powered By Blogger

dinsdag 10 maart 2020

2.224 Het hoofd koel houden

Dinsdag 10 maart 2020

 Italië is op dit moment van schrijven een van de grootste besmettingshaarden van het  Corona virus covid-19  na Zuid Korea. Zuid Korea waar een van mijn kinderen al een reis naar toe heeft geboekt voor over bijna twee maanden. Mijn ander kind heeft eveneens een poos terug een vriendinnen reisje binnenkort naar Barcelona vastgelegd. Italië zit niet voor niets op slot. Mijn ex echtgenoot en tweede vrouw hebben net komend vanuit Azië weer voet op Nederlandse bodem gezet.
Wát een gereis.


In het niemandsland tussenTurkije en Griekenland zijn nog steeds duizenden mensen die geen kant opkunnen. Zouden ze Europa nog in willen als ze weten dat er een zich vermenigvuldigende, verspreidende met blote oog onzichtbare smetstof is? Doch moeten vluchten voor oorlog lijkt mij vreselijker. Hm, het is onvergelijkbaar. 

De haast en willen hebben, hebben, hebben mentaliteit van de moderne maatschappij wordt een halt toegeroepen. Wat is belangrijk? Het virus maakt bewust dat niets vanzelfsprekend is. Boodschappen niet, zeep niet, de economie niet, schoon kraanwater niet, electriciteit niet en veel meer niet. Last but not least gezondheid niet. Voor mijn gevoel is dit virus ontstaan door de Crisis van het Klimaat. De Aarde reset zich. Wij ook? Broeikasuitstoot is minder. In ieder geval al boven één land. 
Vrienden zijn gisterenavond vanaf Spanje via Frankrijk en België terug in Nederland aangekomen en ik heb nog steeds een raar griepachtig gevoel. Dan weer wel en dan weer niet. Een maand geleden had ik hetzelfde en dacht terug aan een ander dierbaar familielid die in december jongstleden tijdens een cruise van het schip af moest door ziekteverschijnselen ( iets anders dan covid19  Corona virus) en twee ziekenhuizen in Zuid Aziatische landen heeft bezocht en in eentje een paar dagen gelegen. Haar partner had begin van het jaar longontsteking. Begin ik ietwat paranoia te worden? Toen ik half februari grieperig was ( ik ben dat nooit)  werd mij geadviseerd  door de huisarts ( die ik anders niet gebeld zou hebben ) naar de GGD te bellen om het verhaal te vertellen van het verblijven van dierbare in Zuid Aziatische landen en ziekenhuizen. Maar nee, geen reden tot ongerustheid zei de GGD, ze namen geen aanvullende maatregelen als iemand niet in China is geweest. Oké. Prima. Vertrouwen maar. 

Vertrouwen maar. 
~~~~~~~~~~~~~~~~
Terugdenkend aan de Mexicaanse griep. Destijds werkte ik nog in de Zorg. Er was geen paniek. We wisten minder. Waren er toen al apps? In ieder geval had ik ze niet. Ik had een kleine simpele Nokia telefoon. Nee, daar zat zeker nog geen NOS app op. Hoe secuur journalisten hun werk tegenwoordig ook doen om ons héél goed op de hoogte en laagte te houden, een dergelijke app en alle Talk Shows  werken verslavend. Tijdens de Mexicaanse Griep had ik géén idee wat er in andere landen gebeurde. Daar verdiepten we ons niet in, we deden ons werk en wasten zoals altijd goed onze handen. En ja, er werden mensen ziek. Net zoals deze maanden waren en zijn er een diversiteit aan ziekten. Doch sinds januari krijgen we het idee dat alleen het Corona virus Covid 19 rondwaart, terwijl er tevens mensen zijn die zoals ik gewoon wat grieperig zijn of virusziekten zoals Aids, Gordelroos, TBC, Mazelen ( jaja) enzovoort hebben. Ook die virusziekten zijn niet niets. Ja, ook zijn er vele mensen met goedaardige en kwaadaardige tumoren, waaraan dagelijks mensen  overlijden. Net zoals door geweld, aanrijdingen, brand en andere narigheid die vreselijke trauma’s veroorzaken. 
De dood hoort bij het leven. Doch zorgvuldig met ons eigen  en elkaars leven omgaan is belangrijk. Het hoofd koel houden. Goed onze handen blijven wassen, al wordt geadviseerd geen handen meer te schudden. Want er zijn veel bacteriën en virussen houden daarvan. De e- coli is ook een gore die vaak vanaf de wc via het billen schoonpoetsen op tandenborstels terecht komt. Vies he? Dus zie ik het nu wel als een kans dat massaal aangeleerd wordt hoe je goed je handen wast. Heel goed om viespeuken die aan hun kont, neus, oor, mond en weet ik veel waar peuteren en krabben bewust te maken van deze techniek. Doch te schoon? We moeten ook niet al onze weerstand wegwassen. Ons niet gek laten maken. Echter, ieder mens is anders. Ieders weerstand idem dito. Zelf leef ik nog steeds na kanker te hebben gehad, dat is wat anders dan een griepsoort. Ik weet nog dat ik het woord minder beladen maakte door in kleine letters te denken. Mij hielp dat. 


Lachen is een goed medicijn. Het schijnt onder andere goed voor het immuunsysteem te zijn










1 opmerking:

  1. Mooie zin,
    De aarde reset zich.

    We denken dat alles maakbaar is, maar zo'n virus, dat je niet ziet en ruikt laat ons iets anders zien.

    BeantwoordenVerwijderen