Powered By Blogger

vrijdag 20 maart 2020

2.229 Zijn alle ouderen kwetsbaar?


Maandag 20 maart 2020

https://nos.nl/l/2327685 Dit artikel uit de NOS app heb ik aandachtig gelezen. Ondertussen mijzelf in vraag stellend. Want ja, ik ben een vrouw van 72 jaar. Ben je dan gelijk kwetsbaar? Ik houd niet van generaliseren. Ik las over een 81 jarige man. Een fitte man. Doch ook hij valt onder de risicogroep. Val ik daar dan ook onder? Ik wandel dagelijks. Ik kom buiten het dorp een enkeling tegen en dan passeren wij elkaar op meer dan 1.5 meter afstand, Gisteren 3/4 uur gedaan over 2,9 km🙄.  Maar laat ik niet naar wel of niet prestatie kijken. Juist omdat ik mij niet popie Jopie voelde is het goed om - niet pusherig- te bewegen. Kalm aan. Compassie hebben met mijzelf. Er zijn al genoeg tirannen. Doch, het  bloed mag en moet toch stromen door de bloedvaten, gewrichten en spieren worden zodanig gesmeerd, kortom het hele lijf, dat je er iets tot veel soepeler door wordt.? Dit, indien je niet te beperkt bent. Te lange rust, roest. Dán pas wordt een mens kwetsbaar. Zowel jong als oud.


Maar ja, ik vind het tóch moeilijk- als buitenmens, al kom ik ( nog) niet ver tegenwoordig -als er gezegd wordt: ‘je moet zoveel mogelijk binnen blijven. Je bent kwetsbaar.’ Als dochter van mijn vader ben ik een tikkeltje eigenwijs. Ik luister naar mijn innerlijk, heb een onderonsje met mijn lichaam. Oké toch? Echter, mijn vader dié was pas eigenzinnig. Op hoge leeftijd kán een mens steeds eigenzinniger worden. Meer zichzelf. 

Ik let heus wel op. Gisteren - toen ik zo’n raar warm hoofd had en hoge bloeddruk- kikkerde ik op van het rustige wandelen. Net zoals ik bijkom door mij momenteel  meer terug te trekken-als ik te veel appjes, telefoontjes enzovoort ( @ dankbaar en zo lief bedoeld) ontvang- zodat ik kan horen wat ik zelf denk, vind en voel. Niets mis mee.

Vandaag voel ik mij een stuk beter. ( wat zit ik lekker over mijzelf te kletsen hè?) Tensie is oké, denk ik. Ik ga het niet meten. 
Het is lente. Blijmoedige lente wens ik je, lezer. De camélia in mijn tuin heeft één bloeiende bloem. Prachtig.
Een vriendin bracht een paar boodschappen -inclusief een bosje tulpen😘-  tot aan de deur, belde aan en stond vervolgens zowat op de straat, meer dan 1, 5 meter van mij weg. We wierpen handkusjes naar elkaar. Schudden elkaar in de lucht de hand en deden de Namasté groet. Zij weg. De Glazenwassers kwamen. Nee, ze wilden geen koffie dit keer. ‘Je weet wel, mevrouw, waarom.’  Maar het was even een gezellig praatje, want al leef ik normaliter erg op mijzelf en beperk ik zo wie zo sociale contacten omdat ik snel overprikkeld raak dan was dit toch wel even leuk. Ook de buurvrouw kwam naar buiten en zo maakten we ieder vanuit de voordeuropening een kletspraatje met de glazenwassers.  Verder zie je hier niemand op straat.

Met mijn kinderen gaat het - naar omstandigheden goed. Dat is geruststellend. 

Het is lente. Wel is het fris. Zo, nu ga ik mijn bed verschonen. Hm, begint dit op een dagboek te lijken? Hm🤔. Maar ja, ik heb een ballpennen tekort. Nog eentje en daar ben ik zuinig mee. Daarom is dagboekschrijven beperkt, ik mis wel met de hand schrijven. Wou een brief schrijven, echter, zuinig met de pen. Wel heb ik nog potloden dus mag ik niet klagen, er zijn er die niets hebben. Ik wens een ieder dat wat hij/zij/ het nodig heeft. 
Schriften plus pennen heb ik online besteld. @dankbaar dat het kan. Het is een bijzondere tijd. Gas terug, behalve de Overheid die zich driedubbel in de rondte werkt. Gas terug en tóch zo veel gemak van de digitale wereld.

Vanavond spreekt de Koning ons weer toe. Een verbindende, vriendelijke  Koning die zorg draagt voor goede handelsbetrekkingen en het uitwisselen van cultuur. Ja, het momenteel op een laag pitje zeg gerust waakvlam door covid-19. Handel en Cultuurbezoeken afleggen en ontvangen, zullen vast terugkomen, daar heb ik alle vertrouwen in. Zijn Kersttoespraak werkt nog steeds door in mij en vandaag dacht ik—->wat is iedereen- in mijn omgeving- vriendelijk😊. Wat is er een verbondenheid @ mijn droom een vriendelijke samenleving  leeft! 😍@dankbaar. Jaaaaa, ik weet, elders zal het wellicht anders zijn en ik weet niet hoe ik zou reageren indien er veel mensen in mijn huis woonden ten tijde van Corona. 

Alles heeft zijn voors en tegens. Wees vriendelijk voor jezelf. Heb het goed met jezelf, lezer,  en geniet van het opkomende groen. 

Blijft de vraag, want verder zie ik niemand met een rollator. Mag ik nou wel of niet een rondje dorp maken? Ik wil mij aan de regels houden. Echter, ik kreeg wel antwoord op die vraag van een paar- mij onbekende, geen dorpelingen of ze wandelen anders niet - passanten die vonden dat ik als kwetsbare oudere ( zo ziet dat er waarschijnlijk uit met een rollator) niet buiten zou mogen lopen omdat zij voor ouderen binnenblijven.
Zucht! 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten