Powered By Blogger

zaterdag 22 december 2018

2.57 Het moet groener

Het (voorlopige?) Klimaatakkoord is erdoor. Het moet groener. Echter, groener is voor mij nog steeds dat er minder bomen gekapt zouden mogen worden en er meer nieuwe bomen moeten komen. Echter, daar hoor en lees ik niet veel over. Wanneer gaat men denken over wat écht goed voor deze planeet waar we tijdelijke mogen leven? Het gaat om het welzijn van de Planeet Aarde én de toekomstige generaties. Laat toekomstige generaties merken dat bomen van duurzaam levensbelang zijn. Geen betere CO2 omzetter en fijnstofopvanger en airco dan een boom. Geen betere woonplaats voor vogels en insecten. 
Biomassa gebruiken om te stoken? Ik begrijp het niet. Ook dat zijn bomen.

Wanneer wordt er eindelijk gestopt met het respectloos kappen van gezonde bomen omdat mensen er ‘last’ van hebben? Zonder zuurstof  hebben mens en  dier echt last en houden dit slechts 3 minuten vol.

In het dorp waar ik woon zijn in het afgelopen jaar een rij gezonde bomen gekapt, ik had er zelfs een gesprek over met een wethouder. Deze zei zich aan de Zorgplicht voor burgers te moeten houden: de wortels tilden het wegdek op, dat schijnt gevaarlijk te zijn. Dit werd tegengesproken door een Bomenridder: de weg was verzakt. Zelf vond ik het een natuurlijke verkeersdrempel.

Hoe zit het met de zorgplicht voor de planeet?  Kan er niet meer zorgplicht komen voor het behoud van bestaande bomen? Oude stevige bomen met een sterk wortelsysteem! Deze geven voeding aan andere bomen en zijn daarbij  een natuurlijke bescherming tegen wateroverlast.  Alle stenen en wegen hebben die functie niet. Alle tegels in tuinen evenmin ....
Gaat het klimaatakkoord daar ook over? 

Laat bestaande gezonde  bomen staan. Wat zou het fijn zijn als daar een wet voor kwam met de aantekening dat wanneer mensen ergens gaan wonen ze moeten tekenen voor de bomen die er al staan. Alleen als een boom echt gevaar oplevert dan kappen? 
Zet nieuw te planten bomen niet te dicht op huizen en laat ze blijvend wortelen.
Want ... er is een rij gezonde platanen gekapt en er is een rij jonge bomen voor in de plaats gekomen. Worden deze ook over twintig jaar gekapt?  Wanneer valt het kwartje eindelijk eens?
Het moet écht groener. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten