Powered By Blogger

dinsdag 4 februari 2020

2.213 Over discriminatie en generaliseren

Naar aanleiding van een generaliserende discriminerende tweet hadden mijn dochter en ik gisterenavond een telefoongesprek, waarin ze zei: ‘ja maar jij hebt altijd(?) gezegd : discrimineren doe je zelf’. Oeps, nou dat is dan flink uit zijn context gehaald, dochter. Op de een of andere manier beet je je vast in mijn opmerking en verdraaide je hem. 

Dus, al schrijf ik zomin mogelijk over jullie in verband met jullie privacy, zoon en dochter, dan maak ik er nu toch een zwart op wit Blogschrijfsel van, want als er één is die voor verbondenheid en een vriendelijke, respectvolle samenleving is dan ben ik het wel. 
Ik kreeg erge allergie door die generaliserende, discriminerende tweet van Baudet. Vooral omdat we 75 jaar Bevrijding herdenken is het toch van de zotte dat een politicus een  generaliserende, vooroordelende  tweet over een bevolkingsgroep plaatst die -vind ik-zeer negatief beïnvloedend kan zijn. Stop met een groep mensen over één kam te scheren.

Wat ik bedoelde en bedoel met: discrimineren doe je zelf, dochter, bedoel ik mee dat toen we het destijds hadden over het feit dat er mensen zijn die wanneer je tegen ze zegt: ( bijvoorbeeld) ‘maak je werk eens af’ of een andere kritische opmerking plaatst, dat er dan als antwoord komt: je discrimineert mij. 
En dán zeg ik: ‘nee dus. Je discrimineert jezelf nu.’ 

Onthoud, dát is wat ik zei en stop met het uit zijn verband te halen. Voel het verschil. Genuanceerd denken! Stel je eens voor dat als alle mensen met blauwe ogen of bruine ogen over één kam geschoren zouden worden. Of wat dan ook. Om hun geloof! Dat laatste gebeurt nog steeds. Ook in Nederland. Te erg!

Dan zit een mens gevangen in de vooroordelen van anderen over een groep mensen met bijvoorbeeld blauwe of bruine ogen. Ik vind het angstaanjagend.
Ieder mens is een mens. Ieder huisje heeft zijn kruisje en juist dát kan verbinden. De pijn en het verdriet maar ook de vreugde van een ander herkennen werkt verbindend. Niemand is de enige.

Want als er discriminerende zeer racistische aanmerkingen worden gemaakt op de man af, zoals laatst afschuwelijke spreekkoren naar een voetballer toe, dan vind ik dat afschuwelijk. 
Daar is geen rekening gehouden met andermans gevoel. 
Een mens heeft gevoel. Houd er rekening mee. 
Blijf evolueren op een humane manier. 

Ja, discrimineren en racisme zijn afschuwelijk. Mensonterend. Inhumaan.
En toen zoonlief destijds op jonge leeftijd op een keer het dorp niet in mócht omdat hij hij een bruine huidskleur heeft, dan is dat vréselijk afschuwelijk! Dat doet zeer, dat maakt bang, dat maakt verdrietig. Ik respecteerde zijn angst, ik was het ook ( en kan het nog steeds zijn.)Want een mens heeft gevoel en natuurlijk voelde hij zich gediscrimineerd. maar ik zei ook: onthoud dat je uniek bent, onthoud dat er maar één zoals jij is, zoals er van ieder mens maar één is. Onthoud dat je gewenst bent, jij mag zijn net als ieder ander op Aarde. Je mag zijn en je bent nodig met je al je talenten. Eigenlijk discrimineren schelders zichzelf. Echter, dat rechtvaardigt hun gedrag niet. Dus ... zie je eigenwaarde. Zie de waarde van de ander. Voel zelfrespect en respecteer de ander. Want een mens heeft gevoel.

Ik zeg niet dat het gemakkelijk is. Het is hard werken in jezelf. 
Zie de mens in jezelf en de ander. Houd de balans. 
Leven en laten leven.
Respect.



.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten