Powered By Blogger

zondag 17 maart 2019

2.106 Leven en laten leven

Is een ieder die op deze planeet geboren is, niet bedoeld om hier te leven, te werken, en te leren 
compassie en empathie te hebben? Niemand uitgezonderd? Allemaal samen zijn we  de Mensheid. Toch?



Een ieder heeft een lichaam met -als het meezit -alles erop en eraan zoals onder andere een werkend hart, ogen, oren, neus, bloedsomloop, organen, weefsels, botten, een skelet, spieren en huid. Een wonder, vooral als het lichaam goed werkt en er geen aandoeningen zijn. En ja, mensen verschillen van uiterlijk en ook vanuit opvoeding, ervaringen en cultuur. Nou en? Mijn moeder gaf mij mee: omdat we allemaal zo verschillend zijn hebben we zoveel te delen met elkaar. Zonder dwang! Waarom  bepaalt
 een mens dat een ander mens of een groep mensen niet goed genoeg -vanuit zijn standpunt bezien- zou zijn om op deze planeet te mogen leven?
Waarom? Omdat diens huidskleur, religie, muziek, kleding, manier van leven en seksuele geaardheid die andere mens niet aanstaat? Zo intens verdrietig en afschuwelijk vind ik het.

Wat kan ik mij vreselijk  bezorgd en zó pijnlijk geraakt voelen als ik afschuwelijke nieuws als dat uit Nieuw Zeeland, Christchurch verneem. Onschuldige mensen vermoord, groot en klein. Of zwaar gewond en voor het leven invalide gemaakt? Ik denk terug aan alle aanslagen die er zijn geweest in de laatste 20 jaar. 😢  onverwoordbaar.

Mijn kinderen gaf ik mee dat ze zichzelf niet discrimineren.Zie je eigenwaarde. Voel je eigen waarde. Zie wat je waard bent. Voel het! Je mag er zijn. Maar de ander mag ook zijn. Geen schade doen. Goede wil tonen. Altijd weer. Andermans waarde zien. Het leven zien. Levenskracht die door een ieder van ons vloeit.

Anders zijn. Altijd anders zijn. Ieder mens is anders dan de ander. Prima toch? Anders zouden we robots zijn. Leven en laten leven.
Moge geradicaliseerde mensen doorhebben en voelen waarmee ze bezig zijn. Of is dit een te naïeve wens voor mensen die waarschijnlijk zelf beschadigd zijn door het een of ander? 

Populisme. Racisme. Discriminatie. Vooroordelen. Groepen over éen kam scheren. Als mens en als moeder van twee prachtkinderen vind het zo vreselijk  doodeng. Maar dan overheerst toch keer op keer weer het Vertrouwen. Maar ja, er zijn genocides nog vers in het geheugen. De tweede WereldOorlog is nog maar 70 jaar geleden en zo meer.

Ik steek een wereld vrede vlam aan voor allen die zijn omgekomen en ik steek de vlam aan voor hen die het leven zuur en bitter maken voor anderen én daardoor ook zichzelf.

Leven en laten leven.
We zijn allen met elkaar verbonden. 

Zullen we het daarom nu gezellig houden! Laat je hart spreken. Kijk met vriendelijke ogen naar een ander. Probeer het. 
Iedere ware religie, iedere spirituele stroming begint in het hart.

Met vriendelijke ogen.






2 opmerkingen: