Powered By Blogger

dinsdag 19 maart 2019

2.110 Mijn stem

Om welke verkiezing het ook gaat, altijd ben ik mij intens bewust van het recht om te mogen stemmen. Het recht om onze stem te mógen uitbrengen is niet van-zelf-sprekend. Stemwijzer, Kieswijzer en Stemhulp  helpen deels. Maar ja, ik moet het voor mijzelf toch zo helder mogelijke uitgekristalliseerd  trachten te zien krijgen. Waarom wel op die partij en waarom niet op een andere partij? Al houd ik niet van uitsluiten, dan toch sluit ik sommige partijen uit die uitsluiten en generaliseren. Dat is jammer, want ik houd van verbinding.



Standpunten bestuderen helpt iets. Iets en niet altijd. De wijzers en de hulp helpen iets. Iets maar ook niet. Genuanceerd kiezen vind ik belangrijk. Ach, het is maar 1 stem? Waarvoor zou ik gaan kiezen? Iedereen zoekt het maar lekker uit? Toch doorzetten. Alle stemmen samen vormen éen grote Stem. 1 stem kan een verschil maken. Daarom is stemmen belangrijk. Nog steeds zijn er landen waar gevochten wordt om het stemrecht. 100 jaar geleden - sinds 28-09-1919- is pas de wet aangenomen waarin stond dat vrouwen actief mochten stemmen.

Er zijn mannen en vrouwen gestorven in hun strijd om hun stem te mogen uitbrengen bij Verkiezingen. Nog steeds wordt ervoor gestreden. Het is een krachtig en kostbaar Recht, het verkregen StemRecht. Daarom vind ik het belangrijk om goed te bestuderen voor welke partij ik kies en dan nog is het nooit helemaal hoe ik denk en voel. Dat is nou eenmaal zo, anders zou je voor iedere bewoner een politieke partij hebben. Nee, daar denk ik liever niet aan. Eigenlijk zou er best een grens mogen zijn aan het aantal partijen die mee mogen doen. Steeds weer nieuwe partijen? Het lijkt mij dat je op den duur door de bomen het bos niet meer ziet. Te veel verschillende standpunten geven eindeloze discussies waarvan ik vind dat ze  geen goed voorbeeld voor jeugdigen zijn. Er moet ook nog geregeerd worden. 
Is dit wel genuanceerd denken van mij?
Hm, want genuanceerd denken vind ik belangrijk. Het siert de politieke partijen die uit respect geen campagne voerden gisteren- 18 maart- op de Utrechtdag op éen na, die olie op het vuur gooide op een populaire televisie zender. 
Daardoor kan ik Democratie heel erg eng vinden. Moge mensen hun verstand gebruiken en zich bewust zijn dat we allemaal sámen op deze Planeet Aarde zijn. Laten we  bewuste keuzes maken, dan hebben we ons stemwaardig gemaakt.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten