Powered By Blogger

zondag 5 januari 2020

2.202 VuurwerktraditIe gunnen?

Nog steeds heb ik een kort lontje wanneer ik schrijf. Waarover? Over vuurwerkoverlast. Echter, medelanders die wachten tot precies middernacht? Die zich aan de regels houden. Daar neem ik mijn petje voor af. Die gun ik de Vuurwerktraditie. 


Maaarrrr... nu zit ik in de weldadige Stilte nóg steeds na te sputteren. Ik ben heus de enige niet die  zich nog druk maakt- opgefokte bloeddruk-na al het te erge lawaaigeweld sinds 5 dagen voor Oud en Nieuw tot precies 2 uur ( hoe is het mogelijk? Het kan!) op 1 januari.
Overlast door voornamelijk kinderen en jong ‘volwassenen’ die misbruik maken van hun vrijheid en van Nederland een oorlogsgebied maken waar het buitenland  en velen met mij met ogen vol onbegrip naar kijken. 
Ik vind dat er geen geen vuurwerk meer verkocht zou mogen worden aan kinderen. Kinderen die de gevolgen niet kunnen overzien van ergens vuurwerk neerleggen  en /of heengooien naar mensen, dieren en openbaar bezit.
Maar ja, alleen kinderen? ‘ Volwassenen’ kunnen er ook wat van. Waarom die vernielzucht? Bushokjes, prullenbakken, brievenbussen enzovoort. Alles van gemeenschapsgeld hoppaaa de lucht in. Wat een lol, maar niet heus. En ...particulier bezit, zoals auto’s. Auto’s waar je hard voor moet werken.
Al die verwondingen. 
Belastingverhoging door het vernielen? En dan klagen? Ga op een sportschool. Ga een vechtsport doen om je opgekropte energie kwijt te raken. Om je negatieve energie creatief te transformeren. 
Of ...om je blije energie om te zetten in wat anders.

Vroeger, als mijn kinderen oververhit waren, niet stopten met zeer vervelend doen, niet luisterden en dus niet voor rede vatbaar waren dan gooide ik een enkele keer een glas water over ze heen met de woorden diep vanuit mijn buik EN NU STOPPEN. Ze stopten dan heus wel. Kindermishandeling zei een vriendin aan wie ik het laatst vertelde. Mijn neus. Letterlijk afkoelen is soms belangrijk. De vuurwerkterreur gasten die al lachend ( en dronken?) de boel verzieken zouden ook moeten afkoelen vind ik. Is het niet mogelijk om voor de eindjaarsdagen als brandweer en politieagent en ambulance personeel als wapen teasers en/of een grote brandslang te hebben of emmers water? Ik maak geen grapjes.


Als maatschappelijk gerespecteerde ( meestal 360 dagen van het jaar) instanties  een vuurwerkmanifest ondertekenen als verstandige  Volwassen Ouderen van Nederland* die weten waar ze het over hebben, dan snap ik echt niet dat je de ‘traditie’ van de uit hun dak gaande raddraaiers, de vernielers nog een gunfactor wilt geven. Ze hun zin geven omdat ze zich misdragen??? Ze het gunnen om zich te misdragen? Dat toestaan vind ik een disrespect  naar de Politie (HET GEZAG) en alle andere HULPVERLENERS toe

Bedenk iets! Geef verklaringen van goed gedrag af voor wie  vuurwerk wil kopen en afsteken. Begin daar nu al mee. Of weet ik veel wat. Volgend jaar overweeg ik vanaf 5 dagen voor OUD en NIEUW  om bij leven en welzijn emmers water bij de voor en achterdeur zetten. Of de tuinslang uitrollen. Hm, dan provoceer ik? Dát mag niet? Dat is mij niet gegund? Inderdaad, dat zou ook een soort oorlog zijn. Ja, ik denk heus na. Mijn leven lang denk ik na. Dit jaar heb ik de Politie nog steeds niet gebeld. Ze zijn overbelast en zijn onderbezet. In andere gebieden was het erger hoorde ik van een vriendin in Spijkenisse. 

Hoe kan de vuurwerkoverlast voorkomen worden? Er zou meer verplicht gesteld moeten worden wanneer er oorlogsgelijkende slachtoffers vallen. In ieder geval ( ja, ik verval in herhalingen. Schreef het al eerder. Doch er moet iets nieuws ingeprent worden. ) Bijvoorbeeld: vuurwerkverkoop slechts op 31 december. Lange rijen = lang wachten=Gezellig = minder tijd hebben om vuurwerk af te steken en = is hopelijk minder vuurwerkoverlast voor 18 uur. En wellicht daardoor de dagen ervoor evenmin minder overlast. Die dagen ervoor weet je niet waar je aantoe bent. 

Idee: het vuurwerk wat over is naderhand verplicht inleveren zodat de 5 dagen voor 31 december van het jaar erop geen burgers en dieren knettergekkk worden gemaakt. 
Iets gunnen geeft van beide kanten verplichtingen! Normen en waarden. 

Ik zit nu al te denken aan eind 2020. Pffff 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten