Powered By Blogger

zondag 11 november 2018

2.41 Gedachten tijdens de herdenking van de wapenstilstand van WO1

11 november, 100 jaar geleden.Wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Deze oorlog duurde van half 1913 tot  1918.
Al die ons onbekende mensen die vielen voor onze vrijheid. Het is niet te bevatten, ook niet de oorlogen die sindsdien en nu nog gevoerd werden en worden. 

Vandaag is er bij mij  sterk het besef dat mijn moeder in het jaar voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak -in 1913-geboren werd. Mijn vader in 1914. Buiten 2 keer de moeder van mijn vader te hebben ontmoet heb ik mijn grootouders niet gekend. Ja, wel een beetje door de verhalen van mijn ouders. Het besef dat mijn beide grootmoeders zwanger waren tijdens de roerige, ellendige tijden in de landen om ze heen (Nederland was neutraal)hun verwachting, hun angsten, hun hoop, hun ongerustheid en hun 
liefde meegaven aan hun pasgeborenen raakt mij opeens sterk. Wat  zal dat pittig zijn geweest voor mijn grootouders en zoveel
 andere grootouders.


11 november 2018. In Parijs wordt de Marseillaise gezongen ter ere van alle onbekende en bekende soldaten. Parijs, de stad waar mijn vader tientallen jaren woonde. Hij zou er bij zijn geweest als hij nog leefde. Parijs, ik voel mij verbonden met je.

Ieder mens heeft de genen van zijn en haar voorouders in zich. Ook als je geen biologische kinderen hebt dan geef je het toch  op de een of andere manier door via onzichtbare doch krachtige lijntjes van verbondenheid. Het liefst geheeld.
Mijn ouders maakten twee Wereldoorlogen mee. Onbewust en bewust. Dat is heftig.
In  gedachten zie ik mijn overleden moeder meefietsen met mijn 
kinderen en met mij. Mijn moeder die als verpleegster in haar 
uniform op haar fiets met houten banden tijdens de Tweede Wereldoorlog voedsel bracht aan gevangenen. Ze was een bikkel. Mijn vader ook. Dat voel ik hier en nu tot in mijn botten.
Moge Vrijheid bewust en met dankbaarheid geleefd en 
gerespecteerd worden.
Moge de jeugd zich vrij uiten doch zich bewust zijn dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. 
Moge radicale gedachtengangen veel minder radicaal worden.

Ik luister naar  de speech die  President Macron uitspreekt in het bijzijn van andere Wereldleiders. Woorden  van herdenking en woorden vol  vertrouwen, vriendschap en hoop voorbij alle 
vrees. Historische woorden. Ook ten aanzien van de crisis van het klimaat. 
Moge dat wat President Macron uitsprak, indalen bij een ieder.
Moge empathie en compassie zegevieren.
De energie gevende compositie van Ravel, de BolΓ©ro, wordt gespeeld. 


De WereldVredeVlam voor mij brandt rustig en ik voel mij er door verbonden met de vlam bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe en alle vredevlammen elders in de wereld.



πŸ€πŸ’•πŸ€πŸ™πŸ€πŸ•―πŸ€πŸ’•πŸ€









Geen opmerkingen:

Een reactie posten