Powered By Blogger

dinsdag 26 februari 2019

2.92 Maandag 25 februari 2019

Vanmiddag was het in mijn tuin in de zon 18 graden. 18 graden op 25 februari 2019. De verwachte temperatuur van komende nacht is rond het vriespunt.
Vandaag geniet ik - net als gisteren -van de zo bijzondere zonnewarmte deze dagen. Het huis gaat open. Lekker doorluchten. Veel uit de keuken naar buiten. Grote schoonmaak. Vorige week was ik aan het opruimen, deze dag is het schoonmaken en opruimen tegelijkertijd. Heerluck. 


Nu is mijn energie even op. Uitrusten met een kop thee, na met een luchtig jasje naar de brievenbus te zijn gelopen in een mank pasje.( post.nl neemt de bezorging weer over. Moge er een extra brievenbus komen.)Onderweg zie ik jonge lachende ouders met hun eveneens blije kinderen zonder jas spelen in het groene hart van het dorp waar meerdere natuurspeelmogelijkheden zijn. Vorig jaar werd er geschaatst op 25 februari.

Blijheid alom. Hier en nu. Daar gaat het om?

Maar toch al ben ik dankbaar ... deze temperatuur  is abnormaal voor de tijd van het jaar, daarom maak ik een lijstje met de de temperaturen van de afgelopen jaren op 25 februari  terug tot 2012. In 2014 was de maximum temperatuur overdag 12 graden, de minimum temp nachts 6,8.  Dan is het vandaag wel een extreem weer. Overdag zalig, snachts koud.
Op  25 februari 2018 was het gemiddeld -2,2 graden, de minimum temperatuur was -4,9.
Ja, het was - voor ons doen -heel erg koud en dat duurde en duurde. Weet u nog?
Vorig jaar en dit jaar tonen de grootste verschillen, behalve dat de nachten nu ook koud zijn.
Mijn buren  werken in de voortuinen. Zelf haalde ik ook al wat dode taken weg. Gisteren snoeide ik in een impuls -dom- de hortensias.
Bladeren laat ik wel ter bescherming liggen voor de planten en voor de insecten.
Daarnet zag ik éen bij. Die maakte mij deels geenszins blij. Het diertje maakte een verweesde indruk. Helemaal alleen vloog het rond daar waar zomers veel bloemen vol nectar zijn. In de achtertuin  bloeit nog niets. In de voortuin wat sneeuwklokjes en ja de bolletjes spurten omhoog. Echter, ik zag nog nooit een bij in crocussen. 

Het is zoals het is?

Hm, er zou meer ruimte aan bomen en planten moeten worden teruggegeven, in plaats van nog steeds ruimte te nemen van de Natuur. Zoals praten over de  Arneville troeteleik die meedoet aan de Europese boom verkiezing van het jaar. En zij moet wellicht weg? Waarvoor? Voor mensen in auto’s. Voor een weg van steen in plaats van deze gezonde levendgevende eik. 

Een boom is levendgevend en zeker de Arneville boom langs de A58 zet veel CO2 om in zuurstof. Dank je wel, boom. Dankvoor voor alle bomen.

Lezer, doet u mee aan de Europese bomenverkiezing? https://www.bomenstichting.nl/nieuws/hoop-voor-annevilleboom.html
En /of doet u een gift voor deze specifieke boom, zo niet  dan voor de Boomstichting in het algemeen?
Zou het geen mooi idee zijn indien ieder volwassene een boom zou adopteren? Bijvoorbeeld vier mensen per boom? Zodat meer bomen mogen hun leven lang mogen blijven bestaan?Honderden jaren, in plaats van gekapt te worden en vervangen door sprietjes die nog geen netwerk hebben met hun mini wortels die zelfs geen overvloedige regenval tegenhouden zoals volwassen bomen met hun grote wortelstelsel doen en daarmee een dam vormen. 
Natuurlijke dammen zijn hoognodig in ons waterrijke landje.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten