Powered By Blogger

zaterdag 24 augustus 2019

2.161 haar tuin

Zaterdagse rust in het mediterraan aanvoelende dorp met gedempte stemmen, vogelgeluiden, af en toe geblaf, licht briesje, zacht zoemend geluid van de windturbines, geklater van het mini fonteintje in de cementbak en in de verte autogeluiden. 

Met een beetje verbeelding hoor je in het laatste een oceaan. De vrouw kijkt verliefd naar de kleine zo dierbare tuin - een rijtjeshuistuin- met de verscheidenheid aan plekjes en hoekjes. Haar paradijslijk plekje met een diversiteit aan planten en bloemen. Dagelijks ontdekt ze dag na dag en jaar na jaar iets nieuws. Een tuin op het noorden biedt in de lente, zomer en vroege herfst veel voordelen.
Dankbaar voor zowel plekken in de zon als in de schaduw. Dankbaar voor de bakken waarin ze water opvangt bij regen. Dankbaar voor de bijen, hommels, wespen, vliegen, rupsen, vlinders, slakken, mieren, torretjes en andere diertjes die haar tuin bezoeken of bewonen. Bijna nooit heeft ze overlast. De diertjes mogen bestaan. Ze zijn nodig. Dankbaar is ze dat de tuin onverstoorbaar verder is gaan groeien en bloeien ondanks de werkzaamheden die er in juli waren. Het appelboompje geeft drie appels. Wat een wonder toch. Volgend jaar is de oogst wellicht groter. Ze bestudeert haar tuin om te kijken waar ze een kleine moestuin kan gaan aanleggen. De oppervlakte is klein. Misschien een moestuin tegen de muur? Of in de boom? Daar hangen nu hanging baskets. Hoe klein ook, er zijn mogelijkheden zat. Eerst maar het pas gekochte boekje: ‘groenten kweken op 1 m2’  goed  bestuderen. Het lijkt haar dat een moestuin onderhouden zonder ruimte van de andere planten af te nemen een hele kunst is. 
Vlakbij, op een steentje in een van de grotere flessendoppen vol water, landt een vlinder. Stil kijkt de vrouw toe hoe de vleugels zich ineenvouwen en spreiden terwijl het diertje drinkt. Dan stijgt de dagpauwoog op en vliegt even om haar heen als in een groet. Het steentje in de dop met water is alweer bezet. Ditmaal door een bij.
In gedachten begroet en bedankt zij zowel de vlinder als de bij voor hun aanwezigheid, schoonheid en ...voor hun belangrijke werk. 


Moge er meer groene tuinen komen waar diertjes en insecten mogen zijn ten gunste van het ecosysteem waar de mens ook deel van is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten