Powered By Blogger

maandag 27 augustus 2018

2.12 langzaam versus snel

Al is ze een redelijk energiek, vitaal mens die naar de 71 winters toegaat dan nog is ze in vergelijking met een dertiger langzaam. Haar structuur is euh ... was? Nee, ís belangrijk voor haar. Daardoor behoud ze een overzicht. Daardoor kan euh... kon ze tussen die structuur door flexibel zijn, voorbij de rigiditeit die ze soms kan hebben. Maar ze kan niet meer op tegen de snelheid van een dertiger. Van de lange werkdagen. Van het late thuiskomen. Middernacht niet laat? Voor de moeder wel. Gestoord worden in de slaap is niet goed voor de gezondheid van wie dan ook, al is het logerende kind nog zo lief en al werkt het nog zo hard.

En ja, ze kan al aardig loslaten. Dat kon ze ook toen kind alleen woonde. Dan laat ze los. Met kind in huis is dat net éven anders. 


Velen zeggen: dan ga je toch gewóón slapen? Maar ze voelt wanneer in iemand de nacht de voordeur opent, de trap opkomt en gaat douchen. Al doet het kind nog zo zachtjes. 

Dagelijks luistert ze naar een app met slaapverhaaltjes. Dat werkt, maar het toch steeds weer wakker worden nekt haar. De periode dat zij nachtdiensten draaide is al lang voorbij. Echter, tegenwoordig voelt zij zich net zo brak.



Een actief werkend leven in de wereld van snelheid, haast en meer dan lange dagen versus een haar veel langzamere, maar toch vlotte ( dat vlotte is ik weet niet waar) wereld van een gepensioneerde, hooggevoelige moeder die een totaal ander ritme heeft/had, is voor die moeder bijna niet meer te doen. Die moeder probeert haar grenzen in de gaten te houden. Ze klaagt niet snel. Doch een renpaard zou niet lang in een stal bij een gepensioneerd paard moeten staan, al is het tijdelijk. Dat renpaard zou een eigen stal moeten hebben, vlak bij de racebaan.




2 opmerkingen: