Powered By Blogger

woensdag 8 augustus 2018

2.6 In de woestijnen en op Mars zou men dankbaar zijn

De aarde geeft. Altijd. De aarde herstelt zich. Steeds. Ja, ook tijdens haar crisis van het door ons verziekte klimaat. De mens neemt en wil nog steeds controle hebben en houden over de Natuur?  
De achterpaadjes moeten schoon? Schoon van wat sommige mensen vuil en onkruid noemen? Mag er echt niets groeien en bloeien aan de randen van achterpaden of stoepen?


Ondanks de extreme droogte van de afgelopen periode zijn er in achterpaadjes planten opgekomen. Stevige plantjes zijn het. In de woestijnen en op de planeet Mars zou men ze in dankbare, respectvolle verwondering verwelkomen! Droogte, maar toch een 
teken van leven. 


Deze planten wortelen goed. Ze houden het zand en de aarde bijéen, voeren water beter af en het water wordt gebruikt. Ik begroet ze met: dank je wel.

Ook zogenaamde onkruidplantjes geven, zuurstof, verkoeling en sommige kunnen voeding geven. Ze zijn nodig. Mieren vinden er hun woonplaats en voedsel. Is alleen dat wat door mensen wordt gecultiveerd goed? De oorsprong komt toch van de Aarde? Ik heb echt -nu nog meer dan anders -erge moeite om ‘onkruidplantjes’  
te verwijderen in mijn deel van het pad omdat de buurt een ‘schone’ buurt wil. Steeds woorden erover. Echter, nog steeds paste ik mij aan. Steeds geef ik toe aan wat de buurt wil. Te erg. 
Langs de randen laten staan doet niemand kwaad. Integendeel. Zal ik vanaf nu Oost Indisch doof zijn?

Stenen hebben de eigenschappen van planten niet. Op stenen verdampt water. De vele stenen op straat en in de tuinen houden warmte vast.ja, ik weet dat het. Liché klinkt. Het voelde een poos als in een  tropisch land hier. Wanneer valt het kwartje eens, want in de woestijnen en op Mars zou men welk opkomend plantje dan ook in dankbare, respectvolle  verwondering begroeten. 

Heeft de mens een Klimaatcrisis en een Vluchtelingencrisis? 

Is er niet tegen aan te boksen?  
Het is éen grote Crisis. De Crisis van het Klimaat en de Crisis van Vluchtelingen. Zijn die twee crississen niet éen grote ramp? 
De Crisis van het Klimaat versus de Crisis waarin de mensheid verkeerd?

Middags zie ik dat het grootste plantje in het achterpad is weggehaald. Het stond niet in de weg, maar was blijkbaar wel een doorn in het oog van iemand.

Dank je wel, dappere plant, dat je er was.












Geen opmerkingen:

Een reactie posten